Sattler: Nismo vidjeli progres u sistemu vladavine prava

Vijesti 24. nov 202011:32 > 11:39
Johann Sattler
N1

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH uoči konferencije Pravo na pravdu podsjetio je da su prije tačno godinu dana održali ovu konferenciju.

“Samo stotinu metara odavde, u zgradi Parlamenta. Bila je to prva konferencija u nizu, o stanju u pravosuđu, vladavini prava u BiH. Naši nalazi su bili vrlo jasni, prezentovan je Pribeov Izvještaj, koji je ukazao na brojne nedostatke u pravosudnom sistemu. I šta se desilo nakon toga? S jedne strane, s obzirom na to da sam ja osoba koja uvijek traži nešto pozitivno, generalno kada je riječ o ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije, vidjeli smo progres. Predsjedništvo je reagovalo na te prioritete, potom desio se Mostar, to je velika stvar, imat ćemo izbore u Mostaru prvi put nakon 12 godina naredni mjesec”, kazao je Sattler.

Dodao je da “ono što nismo vidjeli je progres u sistemu vladavine prava”.

“Šta više bilo je čak i nazadovanja u određenim aspektima, što je potvrđeno vrlo jasno, neki bi rekli u brutalnom Izvještaju o napretku BiH koji je prezentovala Evropska komisija u oktobru. Potvrđeno je i u mišljenjima ankete koja je rađena među građanima BiH. Jedan od najbitnijih zakjučaka je da od 1300 ispitanih građana 68 procenata nema nikakvo povjerenje u pravosuđe, na bilo kojem nivou. Ovo je vrlo jasna poruka. Potvrđeno je ovo i kroz mišljenja uvaženih zvaničnika koji su nedavno posjetili Sarajevo. Gospodin Borell visoki predstavnik za vanjsku politiku EU. Uz sve napore da pomognemo BiH da krene naprijed, mi moramo vidjeti promjene u sistemu vladavine prava. Nikakvog popusta neće biti kada govorimo o vladavini prava. Moramo vidjeti progres. I danas ovdje o tome govorimo, na tri fronta moramo vidjeti progres. I to se može vrlo brzo učiniti. Prvo, ono o čemu se diskutuje jako dugo, izmjene Zakona u VSTV-u, adekvatnije provjere integriteta onih koji obnašaju pravosudne funkcije. Druga stvar, Zakon o sukobu interesa, već dvije godine pregovaramo o tome. Krajnje je vrijeme da se usvoji. I treća stvar je zaštita zviždača. U svim evropskim zemljama ovo je od iznimne važnosti, dobar program za zaštitu tih ljudi. Sve tri ove stvari moraju da se dogode, mogu da se dogode i to brzo. Pozivamo one koji donose odluke da djeluju”, naveo je, i poručio:

“Još jedna poruka izabranim zvaničnicima, koju je i gospodin Borell uputio, iskoristite ovo vrijeme, ove dvije godine u kojima nema izbora. Ovo je odlično vrijeme da se razmotre poteškoće, stvari koje ne funkcionišu, a jedna od njih je i vladavina prava. Molim vas, iskoristite vrijeme, vaši građani to žele, i ovo je vrijeme da se krene naprijed. Druga pozitivna stvar, što ste vidjeli i kroz brojne posjete, postoji jači interes s evropske strane prema ovom području, prema BiH. Vrlo je važno iskoristiti ovu šansu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad