Dodik i Čović večeras u Vijeću sigurnosti, Izetbegović odbio učešće

Vijesti 24. nov 202015:36 > 15:37
N1

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija će se u povodu 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma večeras sastati u posebno “Arria-Formula” formatu kako bi diskutovalo mirovni sporazum i njegova postignuća. Video konferencija se dešava na inicijativu Stalne misije Ruske Federacije u UN-u. Događaju će se iz Bosne i Hercegovine prema najavama obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Učešće u događaju ranije je odbio predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović.

Poziv za učešće je dobio i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, koji je odbio poziv učešće u diskusiji jer je, kako je kazao, poziv trebao biti upućen Predsjedništvu BiH koje je šef države.

“Pogrešan izbor učesnika iz BiH je na liniji zabrinjavajućeg trenda zaobilaženja i ignoriranja bosanskohercegovačkih institucija i izabranih predstavnika u tim institucijama”, naveo je Izetbegović.

Inače, “Arria-Formula” je dobila ime po nekadašnjem predsjedniku Vijeća sigurnosti i bivšem ambasadoru Venezuele u Ujedinjenim nacijama Diegu Arriji. Uoči ove sjednice koja se održava povodom 25 godina Dejtonskog sporazuma Arria je za N1 komentarisao korištenje “Arria-Formule”.

“Vidio sam da će se ‘Arria-Formula’ koristiti za obilježavanje Daytona. Obilježavanje Daytona vrsta je akcije kojom se prikrivaju gnusna djela počinjena nad Bošnjacima. Način je to da se pokuša iskoristiti Dayton kao pribježište protiv genocida u Srebrenici i drugim gradovima počinjenog pod očima međunarodne zajednice koja se danas sjeća Daytona, kao da se ništa prije nije dogodilo. Vidim ovo kao pokušaj da se očisti najveće zataškavanje u istoriji Ujedinjenih nacija usred Evrope. Formula je nastala 1992. godine kada sam upoznao sveštenika iz Međugorja i predsjednika Aliju Izetbegovića”, kazao je Arria.

Arria ističe kako je “Formula” pomogla u davanju šanse da se određeni slučajevi čuju pred Vijećem sigurnosti.

“Formula je korištena na preko 300 sastanaka dosada. Uvijek pomogne u rješavanju problema, raspravi o kontroverznim pitanjima ili u donošenju novih pogleda na ključna pitanja. Koristiti Formulu za prisjećanje na Dayton znači pozdravljanje čina koji se nikada nije trebao desiti. Dayton je izvršio kapitulaciju nad narodom Bosne i Hercegovine čija je druga alternativa bila konačno izumiranje. Jučer sam pročitao da se gospodin Borrell u ime Evropske unije poklonio Daytonu”, zaključio je Arria.

Prema pravilima UN-a na neformalni događaj koji se organizuje u ovom formatu se pored stalnih i rotirajućih članica Vijeća sigurnosti, mogu pozvati i predstavnici različitih nevladinih organizacija te drugi zvaničnici koji bi mogli dati svoje mišljenje o temi rasprave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad