Irfan Čengić za N1: Nisam SDP-ov Semir Efendić

Vijesti 24. nov 202016:55 > 17:03
N1

Irfan Čengić, član Predsjedništva SDP-a, rekao je za N1 kako nije SDP-ov ni Efendić ni Mehmedović, ali govorio je o tome da se neke stvari u stranci trebaju konsolidaovati i vratiti povjerenja glasača koje su izgubili u proteklom periodu. Zadovoljan je porazom SDA u Kantonu Sarajevu, te je dodao kako jedino SDP može biti motor promjena u BiH, zbog infrastrukture koju posjeduje.

Zbog istupa na društvenoj mreži Facebook – Čengića su prozvali “SDP-ov Efendić ili Mehmedović”, a on je na to odgovorio:

“Nisam ni Efendić ni Mehmedović, ja sam zastupnik SDP-a. Govorio sam o situaciji SDP Sarajevo i upozoravao sam šta će se dogoditi. Ne treba govoriti o tome šta je bilo, nego trebamo konsolidovati stvari i pomagati načelnicima i dati doprinos novoj Vladi Kantona Sarajevo”, rekao je Čengić u uvodi.

Što se tiče rezultata Lokalih izbora 2020. godine – rekao je:

“Zadovoljan sam što je SDA poražena do temelja u Sarajevu. Gubitak načelnika teško će kompenzovati drugim sredstvima. Njihovi načelnici su to zlopupotrebljavali na Općim izborima. Gubitak načelničkih mjesta u Sarajevu, pa i Ilijašu znači da će im biti teže na Općim izborima”, istakao je Čengić.

Ipak, nešto lošiji rezultat SDP-a na Lokalnim izborima u odnosu na 2018. godinu, odnosno činjenica da stranka nije napredovala zabrinjava i njega.

“To treba da procijene organi SDP-a na kantonalnom nivou, Predsjedništvo SDP-a i Kantonalni odbor. Manje je bitno ko je kriv, bitno je da vratimo glasove koje smo izgubili”, rekao je Čengić.

“Ja ne pozivam na odgovornost, niti ću koga rušiti. Mislim privatno da neki treba da preuzmu odgovornost, iz Izbornih štabova. Ne znam ko je tu bio, znam da je bilo ostavki, vražanja, ne znam imena”, poručio je.

Ideologija ne smije biti prepreka

SDP na organima stranke nije razgovarao o rezultatima Lokalnih izbora, ali je Čengić rekao da SDP ostaje najveća opoziciona stranka sa najvećim brojem opozicionih glasova. U kontekstu koalicije, Čengić je kazao da SDP mora biti motor promjena u BiH, jer je stranka sa najvećom infrastrukturom i garant da proširena četvorka može pobijediti u BiH.

“Istina je da smo u Sarajevu potukli SDA, SDA nema u velikim centrima, Tuzla, Zenica, Bihać, ali jasno je da je u urbanim sredima SDA izgubila. SDP ima osam načelnika van KS. Po broju vijećnika samo doživjeli pad. Pad je 40.000 ili 50.000 u odnosu na dvije godine i to treba biti alarm za 2022. godinu”, rekao je Čengić za N1.

VEZANE VIJESTI

Ukoliko se napravi jak blok za 2022. godinu i napravi se predizborna koalicija – može se dobiti i član Predsjedništva, kazao je Čengić za N1.

“Moramo sarađivati, da poguramo stvari oko kojih se slažemo, a ne da nam ideologija bude prepreka. Najlakše je staviti sliku Tita i obući crvenu kravatu, a da vam sve pada u Parlamentu”, poručio je Čengić.

U četvorki postoje ideološke razlike, ocijenio je, rekavši da tu nema “sporednih i glavnih uloga”. Ipak, dodao je: “SDP mora biti lider u BiH, da donese promjene u BiH”.

Još uvijek je nejasno da li će SDP ići u koaliciju sa SDA u Brčkom, te se lokalna organizacija i Predsjendištvo stranke moraju o tome izjasniti. S druge strane – vjeruje da ljevičarske ideje mogu pobijediti u Mostaru, i osigurati da SDA i HDZ ne pobijede u tom gradu.

O novoj Vladi KS je rekao:

“Važnije je šta će uraditi, a ne koliko će ko imati ministara”, kazao je dodavši da su SDP-ovi ministri u šestorki radili odlično, mada je rekao da smatra da dva od tri neće biti u novoj Vladi KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad