Edin Ramić za N1: Ko je kriv za Sarajevo

Vijesti 24. nov 202017:17 > 17:41
N1

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i ministar u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da su za rezultate na lokalnom nivou odgovorni općinski odbori stranaka komentarišući slab rezultat ove stranke u Kantonu Sarajevo.

Na pitanje ko je kriv za ”gubitak”, Ramić je kazao da je uloga centrale uglavnom bila koordinirajuća.

Ovo su lokalni izbori, najveća odgovornost je na onima koji su vodili kadrovsku politku na lokalnom nivou i koji su vodili kampanju. Uloga centrale je bila koordinirajuća. Obično je na lokalnim izborima odgovornost na općinskim organizacijama”, istakao je Ramić u razgovoru sa Zvonkom Komšićem uz ocjenu da se za politike glasa na općim izborima.

Govoreći o situaciji u Srebrenici, rekao je da se još uvijek čeka prebrojavanje glasova.

‘Čekamo prebrojavanje glasova putem pošte i moblinog tima. Utisci su različiti i i ne može se izvući neko generalno pravilo, ali su oni manje voše očekivano osim tri – četiri općine gdje je rezultat bio je iznenađujući. SDA jeste mogla bolje, ali s obzirom na okolnosti jer obavlja vlasti u FBiH i u većini kantona, logično je da su aktivnosti zbog pandemije usporene i građani su na neki način kaznili one koji su aktuelna vlast. Na ovim izborima je puno lakše bilo nastupati ako ste opozicija”, ocijenio je Ramić za N1.

”Tamo prije svega treba utvrditi da li su oni koji glasali na redovnim mjestima imali pravo da glasaju. S obzirom da se pojavila informacija da su mnogi glasali s lažnim dokumentima. Taj broj koji je glasao na redovnim mjestima je nerealan, nemoguće je da u Srebrenici postoji toliki broj stanovnika s pravom glasom”, poručio je gost N1.

Ramić je rekao da je iznenađen rezultatima u Sarajevu, posebno u općini Novo Sarajevo.

”Kada je u pitanju Sarajevo, to je manje više bilo neočekivano. Ostalo je manje više u granicama očekivanja. Razloge mogu dati više oni koji poznaju bolje prilike u Sarajevu.  Prvi utisak je da su građani imali potrebu da izađu i glasaju protiv SDA, to je manje više prvi utisak. Imate načelnike koji su odlično radili, gospodin Ajdnadžić i gospodin Koldžo, ali očigledno udruživanje glasova opozicije i uz podršku medijski uticajnog portala logično je da su napravili ovaj rezultat koji je iznenađujući u Novom Sarajevu. U Centru se očekivalo da će građani cijeniti rad gospodina Ajnadžića’‘. potcrtao je on.

Komentarisao je i navode o tzv. trećem entitetu ocijenivši da se radi o ”virtuelnoj priči”, govorio je o svom susretu s liderom PDA Mirsadom Kukićem i ostalim aktuelnim temama. Opširnije u video prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad