Stanivuković: Naš jedini mogući odgovor na ovakve njihove poteze jesu protesti

Vijesti 25. nov 202007:42 > 07:47
Facebook/Draško Stanivuković

Različite političke opcije gradonačelnika i skupštinske većine mogle bi dovesti do pogoršanja stvarne situacije u nekoliko gradova u Republici Srpskoj, posebno u Banjaluci. Prve prijetnje stigle su dan poslije lokalnih izbora na kojima je kandidat opozicije Draško Stanivuković pobijedio SNSD-ovog Igora radojičića koji je bio kandidat vladajuće koalicije u ovom gradu. Uputio ih je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a koji je naveo da će prekinuti sve investicije sa nivoa entiteta koje idu prema Banjaluci.

Kako je sinoć naveo Draško Stanivuković, novi gradonačelnik Banjaluke, neće dozvoliti razvlašćivanje institucije gradonačelnika bilo kog grada iz više razloga.

“Pravila izbora su postavljena prije izbora i niko nema pravo da ista mijenja nakon izbora. Građani su glasali za ljude koji treba da donesu promjene, a mijenjanjem zakona u kojem smanjuju ovlaštenja gradonačelnika je direktno kršenje izborne volje građana i onemogućavanje sprovođenja promjena za koje smo dobili podršku. Građani su glasali za gradonačelnika, a ne za nekog menadžera koga će skupština izabrati i ovlastiti da radi posao gradonačelnika i tako najvažniju poziciju u gradu marginalizovati. Ovakvo igranje politike, ljudskim životima naših građana, kao i izbornom voljom je neustavno, nedemokratski i mimo svih standarda fer i poštene političke borbe”, naveo je Stanivuković.

Pokazali smo tolerantnost, pozivali na politički dijalog i tako iscrpili sve kapacitete jedne ovakve borbe i stoga smo prinuđeni na jasniji politički odgovor, a ja kao vaš legitimno izabrani gradonačelnik ću trebati još jednom vašu podršku i našu zajedničku borbu, naveo je on.

“Pripremaju novi zakon po hitnom postupku koji žele preko noći da usvoje i na taj način obesmisle sav naš napor, trud i optimizam koji smo stvorili pobjedom u našem gradu. Naš jedini mogući odgovor na ovakve njihove poteze jesu protesti i jedan ovakav demokratski kapacitet spreman sam da iskoristim kako bismo sačuvali našu izbornu volju i omogućili da se promjene za koje smo se borili, dese! Još jednom ću pozvati da se od takvih nedemokratskih ideja odustane, da prihvate izbornu volju građana i da radimo u skladu sa onim što su izbori pokazali ili u protivnom idemo u još jednu borbu u kojoj ćemo opet kao narod i građani pobijediti, jer promjene su stigle i procesi ozdravljenja našeg društva su nezaustavljivi”, stav je Stanivukovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad