Čestitke za Dan državnosti BiH: Sačuvajmo državu za koju su pale tolike žrtve

Vijesti 25. nov 202008:22 > 08:34
N1

Brojni zvaničnici upućuju čestitke za 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Čestitka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine:

“Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine,

Prije sedamdeset i sedam godina, zahvaljujući jednoj snažnoj i odlučnoj generaciji ljudi, u Mrkonjić-Gradu obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine.

Najnapredniji dijelovi tadašnjeg društva, podržani slobodarskim stremljenjima većine bosanskohercegovačkih građana, radnika, seljaka, intelektualaca i drugih, obnovili su državnost Bosne i Hercegovine. Uradili su to na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, nezavisno od njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Predvodnici tadašnje Narodnooslobilačke i antifašističke borbe imali su dovoljno mudrosti i znanja, da u borbi za državu i slobodu, mobilišu ljude različitih političkih i ideoloških svjetonazora. Ljude različitih identiteta i pripadnike različitih socijalnih ili klasnih skupina u jedan, zajednički cilj. U tome su i uspjeli, jer su uvažavajući jedni druge znali definisati zajednički interes.

Tadašnja generacija bosanskohercegovačkih antifašista nije zaostajala za onima koju su se u svijetu borili protiv fašizma i zla. Štaviše, žrtve koje su podnesene svjedoče i zauvijek će svjedočiti, civilizacijskom podvigu koji je tada, na ponos svih nas učinjen.

Iz tog civilizacijskog podviga, i danas možemo izvući pouke. Budućnost Bosne i Hercegovine nije u nacionalnim, političkim niti ideološkim podjelama. Ako ponovo želimo biti dio modernog i civilizacijski naprednog dijela svijeta, moraćemo više uvažavati jedni druge. Morat ćemo se odreći uskih političkih pa i stranačkih interesa da bismo sačuvali državu za koju su pale tolike žrtve.

Vjerujem da to možemo učiniti, jer ako generacija ljudi iz 1943. godine nije gubila nadu uslijed puno težih okolnosti, ni mi danas, upravo zbog žrtava koje su pale za ovu zemlju, nemamo pravo da je gubimo. Nadu u domovinu Bosnu i Hercegovinu, državu jednakopravnih građana i naroda.

Uvjeren sam da se Bosna i Hercegovina, unatoč svim otežavajućim okolnostima sa kojima se susrećemo, kreće u dobrom pravcu. U pravcu članstva u NATO savezu i Evropskoj uniji, koje će sigurno donijeti jedno stabilnije, poštenije i naprednije društvo.

Na tom putu neće nas zaustaviti oni koji našoj državi ne misle dobro. Mogu se truditi ali neće uspjeti. Većina građana Bosne i Hercegovine vjeruje u ispravnost tog puta, jer građani Bosne i Hercegovine znaju gdje pripadaju i gdje pripada njihova domovina. Upravo te dvije alijanse nastale su na temeljima svjetske antifašističke borbe. Zato je naše priključivanje njima logičan i prirodan slijed stvari koje imaju svoj državni, politički i historijski kontinuitet.

Budemo li na tome putu istrajni kao generacija Bosanaca i Hercegovaca iz perioda Narodnooslobodilačke borbe, uspjeh sigurno neće izostati.

Svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti”, poželio je Komšić.

VEZANE VIJESTI

***

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je 25. novembar poseban datum koji simbolizira najviše vrijednosti.

Naglasio je da je na historijskom zasjedanju ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, donesena odluka o obnavljanju državnosti Bosne i Hercegovine te da je potvrđen njen multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih naroda i građana.

“Na temeljima antifašističke borbe, pola stoljeća kasnije, u teškim okolnostima agresije, Bosna i Hercegovina se izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica Ujedinjenih nacija – poručio je Džaferović.

Podsjetio je da je prije nekoliko dana obilježeno i 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Ravnopravnost proklamirana na ZAVNOBIH-u potvrđena je i dejtonskim Ustavom BiH, po kojem narodi i građani trebaju biti ravnopravni na cijeloj teritoriji države. Ovaj princip nažalost nije implementiran te postoji snažna diskriminacija, naročito kada su pitanju povratnička populacija i nacionalne manjine”, poručio je Džaferović.

Naglasio je da je potrebno osigurati ravnopravnost svakom čovjeku, na svakom pedlju ove zemlje.

Remetilačke ideologije i politike podjela, kazao je Džaferović, moraju biti nadvladane, jer građani BiH iz reda svih naroda ne žele ambijent u kojem se neprestano generišu tenzije.

“Trebamo se okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji naše države, njenom ekonomskom razvoju i integraciji u Evropu uniju i NATO savez. To je u interesu svih naroda i građana BiH, i vjerujem da to vrijeme dolazi”, zaključio je član Predsjedništva BiH Džaferović.

 ***

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku povodom 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

“Djelujući kao bitan dio sveukupne savezničke borbe protiv fašizma, delegati ZAVNOBiH-a iz svih dijelova naše zemlje okupili su se na današnji dan kako bi obnovili državnost Bosne i Hercegovine. Nakon pokušaja komadanja i prisvajanja njene teritorije, obnovljen je teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. A nakon perioda asimilacije i pokušaja istrebljenja čitavih naroda – proklamiran je cilj ravnopravnosti i očuvanja multietničke prirode zemlje.
Na temeljima ZAVNOBIH-a, pola stoljeća kasnije, izborena je i nezavisnost zemlje uz međunarodno priznanje i članstvo Bosne i Hercegovine u UN-u. Zato dugujemo vječnu zahvalnost učesnicima ZAVNOBIH-a koji su Bosni i Hercegovini osigurali status republike, sa vlastitim suverenitetom i teritorijalnim integritetom. Odbrana principa ZAVNOBiH-a, sa fokusom na zaštitu i napredak države Bosne i Hercegovine, te zajedništvo njenih naroda, ostaje trajan politički cilj kojem trebamo služiti predano i posvećeno”, poručio je Izetbegović. 

***

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je svim građanima Bosne i Hercegovine u domovini i inostranstvu čestitku povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

U čestitki ministrice Turković se navodi:

“Bosna i Hercegovina 25. novembra slavi i obilježava Dan državnosti, sjećajući se prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu 1943. godine, kada su vijećnici svih nacionalnosti donijeli odluku o potvrđivanju historijskih granica, a naša domovina definisana kao jedna od šest ravopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. Uz obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, na zasjedanju je utvrđeno da je naša zemlja jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava, čime je nastavljen višestoljetni kontinuitet postojanja naše države.

Uprkos različitim nasrtajima, osporavanjima i pokušajima podjela kroz historiju, naša zemlja je uvijek opstajala i nadživjela sve svoje neprijatelje, te sačuvala svoje posebnosti, kulturno-historijsko naslijeđe, tradiciju i multietničnost. Toga trebaju biti svjesni svi oni koji danas imaju slične namjere prema našoj zemlji.

Ovaj historijski datum obavezuje sve nas u domovini i inostranstvu, koji volimo ovu državu, da nastavimo izgrađivati Bosnu i Hercegovinu kao zajedničku, modernu i uspješnu zemlju svih njenih naroda i građana. Smatram da je to jedini moguć i ispravan put, koji nema alternativu.

Duboko uvažavajući temeljne vrijednosti i odluke ZAVNOBIH-a, želim da prigodno i dostojanstveno, u skladu sa epidemiološkim mjerama i naredbama, obilježite Dan državnosti Bosne i Hercegovine, njegujući jedan od najvažnijih datuma u našoj historiji.

Koristim se ovom prilikom da vam svima čestitam Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine”.

***

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavnickog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je čestitku svim Bosancima i Hercegovcima u povodu Dana državnosti. Čestitku dr. Zvizdića prenosimo u cjelosti:

“Drage građanke i dragi građani, čestitam vam Dan državnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Odluka kojom je, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina obnovila svoju hiljadugodišnju državnost i ponovo postala samostalna država u kojoj, dogovorom njenih građana tada, a i danas, ravnopravno žive svi građani, trajno nas obavezuje da znamo i čuvamo istinu o hiljadugodišnjem identitetu naše države.

Sretan vam Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, navodi se u čestitki zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića.

***

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, kazao je kako se 25. novembra prisjeća povijesnog događaja i utvrđivanja temelja državnosti Bosne i Hercegovine, kao zajednice ravnopravnih naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i svih njenih žitelja.

Podsjetio je da je usvajanjem Rezolucije na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu izražena je odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, ‘koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata’.

“Stoga, neka ovaj dan svima u BiH bude nadahnuće za daljnju borbu za punu ravnopravnost i jednakost svih konstitutivnih naroda, jer Bosna i Hercegovina je zajednička domovina svih nas. Nastavimo graditi demokratsku i naprednu BiH, buduću članicu Europske unije, u kojoj će konstitutivni narodi imati jednaka prava i sigurnu budućnost”, kazao je Čavara, saopćeno je iz Kabineta predsjednika Federacije BiH.

***

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić čestitao je danas Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a uz poruku “Domovina se voli i tako što pokazujete brigu i poštovanje prema svim građanima” danas je upriličena simbolična šetnja.

Fena

“Danas je punih 77. godina od održavanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu kada je potvrđena državnost Bosne i Hercegovine sa svim njenim narodima i to su tekovine koje moramo čuvati i poštovati”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da se u općini Stari Grad Dan državnosti ove godine obilježava na malo drugačiji način, s obzirom na okolnosti koje je uzrokovao koronavirus, te da je obilježavanje prilagođeno trenutnim uvjetima, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

***

Povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, svim građanima u domovini i dijaspori Nezavisni blok upućuje najiskrenije čestitke.

“Smatramo da državnost Bosne i Hercegovine, jačanje njenog suvereniteta u punom smislu, zaštita integriteta i borba za jednakost za sve njene građane mora biti svakodnevna zadaća na čemu će ova zemlja moći izgraditi svoju svijetlu budućnost, sa svima onima koji je doživljavaju kao prijateljsku. Za nas je država Bosna i Hercegovina temeljno polazište, a EU i NATO zajednice kojima iskreno težimo. Iskoristimo ovaj dan da se na dostojanstven način sjetimo svih onih koji su u državnost Bosne i Hercegovine dali ono najvrijednije, a to je život. Sretan 25. Novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, stoji u čestitki.

***

Uz čestitku građanima u povodu Dana državnosti i 77 godina od zasjedanja ZAVNOBiH-a kada je obnovljena državnost BiH u sadašnjim međunarodno priznatim granicama, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović ponovo poziva međunarodne zvaničnike u BiH na pomoć u suprotstavljanju fašističkim organizacijama, neonacistima i nacional-socijalistima, koji u saradnji sa političkim ekstremistima iz RS-a i njihovim saveznicima iz Federacije – atakuju na antifašističku tradiciju i teritorijalni integritet države.

Neophodno je obavezno krivično procesuiranje nacional-socijalističkih partija, kao i skrnavljenja antifašističkih obilježja, korištenja nacionalističkog jezika mržnje u cilju izazivanja nacionalne netrpeljivosti, nošenja nacionalističkih obilježja, nacionalističkih parola i favorizovanja nacista, davanja fašističkih i nacionalističkih imena ulicama i javnim ustanovama u cilju slavljenja Hitlerovih sluga, a posebno javna osuda radikalizovanog SDS-a i njima sličnih, pa i SDP-a koji je u Tuzli imenovao ulice u čast Pavelićevog visokorangiranog ustaše i zloglasnog Hitlerovog SS oficira 13-te SS divizije, osuđenih na smrt zbog ratnih zločina.

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović još jednom upozorava na obavezu nastavljanja političkog pritiska i na vlast ali i na Visokog predstavnika, kako bi se usvojio ili nametnuo državni zakon o zabrani fašističkog djelovanja i izmijenio Krivični zakon BiH u cilju krivičnog sankcionisanja nacionalističkog šovinizma i fašizma, koji u namjeri razaranja države ispoljavaju lažni antifašisti, fašističko-nacionalističke grupe i pojedinci uz podršku ekstremnih političara.

***

Tradicionalno, već petu godinu, u znak počasti državi BiH povodom Danada državnosti na zgradi Skupštine grada Hamiltona podignuta je zastava BiH, a na velikom elektronskom ekranu ispred Skupštine Hamiltona piše ‘Sretan 25. novembar Dan državnosti BiH’.

Član Kanadskog parlamenta Bob Bratina je tradicionalno čestitao Dan državnosti BiH. Između ostalog je napisao da među više stotina različitih nacionalnih grupa u divnoj raznolikosti Kanade su i stanovnici čije su porodice nastale na historijskom mjestu što se zove BiH.

Istakao je da se 25. novembar obilježava u Kanadi i širom svijeta te da je to dan kada je BiH postigla savremenu državnost.

“Njena istinska historija vjekovima svjedoći istaknutu tradiciju, susret i mješanje različitih civilizacija i kultura, umjetnosti, muzike, književnosti i naravno, kuhinje. Bosanska državnost je sada ukorjenjena u zakon, uz sve prateće političke i društvene aspekte moderne nacije. Veoma sam ponosan što politički predstavljam Bosance čija raznolikost mnogo obogaćuje stanovnike Hamiltona i Kanade, a čija je lična historija započela u BiH”, kazao je.

Gradonačelnik Hamiltona čestita Dan državnosti BiH te je pozdravio bosansku zajednicu u Hamiltonu na Dan državnosti u BiH.

“Na današnji dan obilježava se godišnjica proglašenja volje naroda BiH da ona bude država. BiH je danas stub demokratije i slobode na Balkanu. To je primjer zajedničkog rada u miru. Mnogima ostaje primjer onoga što je moguće kada se radi zajedno. Zahvalni smo na kontinuiranom doprinosu građana BiH kulturnoj raznolikosti Hamiltona. Ponosni smo što su građani BiH u Hamiltonu pronašli mjesto za svoj poziv, svoju kuću, život u slobodi i podizanje svoje porodice”, istakao je.

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada ističu da građani BiH koji žive u Kanadi poručuju da je najbolja lekcija ZAVNOBiH-a bila upravo poruka da različitosti postoje, ali ne da bi kidale bosanskohercegovačko državno i društveno tkivo, već da se zajedničkim snagama izbore za dobro svih, za napredak države BiH, a njenim jačanjem i za dobro i napredak Balkana, Evrope i svijeta.

“Samo zajedno, ujedinjenim snagama, uz poštivanje drugih i drugačijih, i s iskrenim namjerama u srcu, možemo graditi državu BiH”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

***

Podsjetimo se, prvo zasijedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na tom zasijedanju je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Nekoliko dana nakon toga, spomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasijedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije u Jajcu. BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb.

Zaključak zasijedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina tom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na zasijedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo je i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a svih bh. naroda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad