Dodikov poziv Inzku da zajedno skinu ploču s imenom ratnog zločinca Karadžića

Vijesti 25. nov 202009:03 > 09:07
N1

Na kraju sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u “Arria-Formula” formatu ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzija dao je još jednom šansu visokom predstavniku Valentinu Inzku, predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću te predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku priliku da se obrate Vijeću sigurnosti. Inzko je u svom obraćanju pokušao da odgovori na neke od optužbi koje je na njegov račun iznio Milorad Dodik u polusatnom obraćanju na početku sjednice.

“Od 2011. godine nisam koristion Bonske ovlasti, od 2011. godine nisam nametnuo nijednu odluku, sve je to uradio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Nikada nisam radio protiv bilo kojeg konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini. Mislim da je grozno jer je ovdje pokojni lord Ashdown nazvan kriminalcem, ja se kao živ čovjek mogu odbraniti od napada, ali on ne može. Želim čestitati gospodinu Čoviću na postizanju dogovora za Mostar”, zaključio je Inzko.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović u završnom obraćanju je pozvao sve da ne zatvaraju oči pred trenutnom situacijom.

“Nadam se da do jula iduće godine možemo imati kandidatski status, a da ćemo dotada riješiti pitanje izbornog zakonodavstva. Također moram kazati da multilateralizam nije najveća prijetnja Bosni i Hercegovini, najveća prijetnja je unitarizam”, poručio je Dragan Čović.

VEZANE VIJESTI

Čelni čovjek SNSD-a Milorad Dodik je i pored molbe ruskog ambasadora da izlaganja budu kratka i koncizna imao prilično dugo izlaganje koje je gotovo u cjelosti bilo fokusirano na Valentina Inzka, OHR i na one koji su ga branili na ovoj sjednici Vijeća sigurnosti.

“U prošlosti je u Bosni i Hercegovini napravljen napredak, ali također moramo prepoznati da su se dešavale i manipulacije. Jsano je da je podrška došla Valentinu Inzku i njegovom uredu, ali nije došla podrška za Dayton. Moram se boriti za svoj narod. Bosna i Hercegovina može uspjeti jedino kao daytonska konstrukcija. Neki govore o tri entiteta, mislim da bi tri entiteta za tri naroda bilo fer rješenje”, kazao je Dodik.

On se također još jednom osvrnuo na teme Ustavnog suda, ali i ratnih zločinaca i njihove glorifikacije.

“Ustavni sud ne može biti kreator Ustava. Ne podržavam ratne zločine i zločince, tokom rata sam dobio najveće odlikovanje, ali ne kao borac nego kao rezervni oficir, u ratu sam pomogao Bošnjacima i Hrvatima to svi znaju. Žalim za svim žrtvama, ali moram kazati da je u Hagu vladala velika disproporcija u odnosu na osuđene Srbe kada su u pitanju Bošnjaci, to nije bilo fer prema Srbima. Kada je u pitanju ploča s imenom Radovana Karadžića pozivam Inzka da je zajedno skinemo i da se onda uvjeri da li je nakon toga narod promijenio mišljenje”, naveo je Dodik.

U završnici svog obraćanja je kazao kako on ne ugrožava Dayton nego da ugrožava one koji rade protiv Daytona.

Na meti napada Milorada Dodika našao se i ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Sven Alkalaj za kojeg je kazao da je njegov potčinjeni i da mu Predsjedništvo nije dalo dozvolu da se obrati UN-u, ali da možda jesu neki drugi političari.

Dodik je još jednom kazao kako ne podržava put Bosne i Hercegovine u NATO te da su upravo UN donijele Rezolucije koje su omogućile napade na njegov narod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad