Džaferović: Ovo što radi Dodik je protivzakonito postupanje

Vijesti 25. nov 202009:29 > 09:37
N1

Brojne delegacije položile su danas cvijeće ispred spomen-obilježja Vječna vatra u Sarajevu povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović uputili su zajedničku čestitku građanima BiH u povodu 25. novembra – Dana državnosti BiH te poručili da se svi trebaju okrenuti pozitivnim i konstruktivnim procesima, daljnjoj unutrašnjoj reintegraciji, ekonomskom razvoju i integraciji u Evropsku uniju i NATO.

“Oni koji negiraju taj dan njih zapravo treba pitati šta im tu smeta. U tom danu nema ništa loše i u onome svemu što je nastajalo tog dana po pitanju ravnopravnosti ljudi, naroda…”, kazao je Komšić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Džaferović je naveo da je uvjeren da će doći dan kad će sva tri člana Predsjedništva BiH odati poštovanje 25. novembru i svemu onome što on simbolizira.

“Ovo što danas radi gospodin Dodik ili što rade političari iz RS ustvari je jedno protivzakonito postupanje. 25. novembar i 1. mart su državni praznici BiH. Prije nekoliko godina to je potvrdio i Ustavni sud BIH i to po apelaciji grupe zastupnika iz RS. To je neupitna stavr, to priznaje cijeli svijet. Dobili smo čestitku predsjedika SAD i brojnih drugih državnika. Stvari moraju normalno krenuti u ovoj zemlji. Borit ćemo se i nećemo odustati dok to tako ne bude”, naveo je Džaferović.

Na upit kada će BIH dobiti državni zakon o praznicima, Džaferović je odgovorio:

“Kada bude bilo političke volje kod onih koji danas osporavaju taj zakon, koji jednstavno ne žele da mi danas obilježavamo Dan državnosti BiH, koji ne žele da mi obilježavamo Dan nezavisnosti. Morat će se složiti s tim, to su historijske činjenice”, naveo je Džaferović.

Bosna i Hercegovina danas slavi Dan državnosti, datum kada je prije 77 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a u Mrkonjić – Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad