Stanivuković: Neprihvatljivo smanjenje ovlaštenja gradonačelnicima

Vijesti 25. nov 202011:45 > 11:49
Anadolija

Izmjene Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske kojima bi se ograničila ovlaštenja gradonačelnicima nisu prihvatljive i predstavljale bi prekrajanje izborne volje građana, poručio je danas Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke.

On je pozvao Vladu RS, predsjednika Narodne skupštine RS, člana predsjedništva BiH iz ovog entiteta, da do petka kažu da li je to u planu, pozivajući ih da to ne čine.

“Ako neko bude istrajao na nečemu ovakvom, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će ljude pozvati da izađu na protest”, rekao je Stanivuković.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, pozvao je predstavnike SNSD i drugih partija da se urazume i da prihvate izbornu volju, da se zaustave u svom nasilju, ucjenama i prijetnjama.

“Ovo je tačka preko koje se ne može preći, tačka na kojoj se mora reći ‘dosta je više'”, rekao je Borenović.

VEZANE VIJESTI

Najavili su da će u slučaju izmjena zakona pozvati i međunarodne institucije da odreaguju u zaštiti demokratije.

Konferenciji za novinare ispred zgrade Narodne skupštine entiteta RS prisustvovali su predstavnici PDP-a i SDS-a.

Gradonačelnici Bijeljine i Banjaluke izabrani su po važaćim zakonima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a izbor Ljubiše Petrovića i Draška Stanivukovića je demokratska volja građana – istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

„Prekrajanje zakona nakon izbora, koje je najavio SNSD, da bi razvlastio gradonačelnike izabrane od naroda i vlast dao ljudima kojima Bijeljinci i Banjalučani više ne vjeruju, udar je na demokratiju i njene osnovne principe“, naglasio je Šarović.

On je kazao da Petrović i Stanivuković nisu u izbornoj kampanji nezakonito raspolagali javnim resursima niti činili bilo kakve druge predizborne manipulacije i da je njihova pobjeda je ubjedljiva, uvjerljiva i najčistiji je izraz slobodno iskazane volje građana.

„Pokušaj da se ovo izmijeni nije udar na njih dvojicu, nego na građane koji su ih izabrali sebi za gradonačelnike i na osnovna demokratska prava stanovnika Republike Srpske. Stanovnici ova dva grada neće prihvatiti da njihovo biračko pravo i demokratija budu izigrani promjenama zakona poslije izbora i onaj koji to pokuša moraće se suočiti sa posljedicama postizbornog prekrajanja izborne volje građana“, ponovio je predsjednik Srpske demokratske stranke.

Šarović je istakao da će Srpska demokratska stranka podržati građane u opravdanim zahtjevima da se njihova demokratska volja ispoštuje do kraja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad