Globalni indeks terorizma: BiH ostvarila najveći napredak u ovoj godini

Vijesti 25. nov 202016:30 > 16:38
IEP

Broj žrtava terorizma u svijetu opao je petu godinu uzastopno, ali je broj napada ekstremne desnice porastao za 250 posto, do nivoa koji nije viđen u posljednjih 50 godina, pokazuje Globalni indeks terorizma 2020, uz procjenu da je vrlo izvjesno da će pandemija dodatno podstaći taj trend.

Broj žrtava terorističkih napada širom svijeta opao je 2019. godine za 15 posto na manje od 14.000, što je 59 posto manje nego 2014. godine, pokazalo je istraživanje koje je objavio Institut za ekonomiju i mir (IEP).

U istraživanju IEP, čije je sjedište u Sydneyu, navodi se da se terorizam druge uzastopne godine najviše smirio na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi. U tim regionima je najmanji broj ubijenih još od 2003. godine, a pandemija bi lako mogla da to produži.

U studiji su analizirani trendovi globalnog terorizma i sastavljena je rang lista zemalja po ugroženosti od terorizma u 2019. godini po broju žrtava i materijalnim gubicima.

IEP

Na rang listi zemalja u šest kategorija, prva tri mjesta, kao zemlje sa veoma visokim uticajem terorizma zauzimaju Afganistan, Irak i Nigerija.

Slijedi grupa od 17 zemalja, predvođenih Sirijom, u kojima je uticaj terorizma visok. U toj grupi nema evropskih zemalja.

U grupu od 27 zemalja gdje terorizam ima srednji efekat svrstane su i SAD, Rusija, Ukrajina, Francuska, Velika Britanija i Grčka.

Među 32 zemlje za koje je ocijenjeno da je uticaj terorizma mali su Njemačka, Italija, Holandija, Irska, Belgija, Švedska, Španija, Kanada i Australija i Japan.

Gotovo sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ušle su u grupu od 55 država u kojima terorizam ima veoma mali efekat, s izuzetkom Kosova koje su autori, kao i Hrvatsku i Sloveniju, svrstali u među 29 u kojima, kako se navodi, nije ustanovljen efekat terorizma.

Bosna i Hercegovina na 95. mjestu, dijeli mjesto s Albanijom. U našoj zemlji se stanje popravilo pa je BiH napredovala za sedam pozicija u odnosu na 2019. godinu.

“Bosna i Hercegovina je zabilježila najveći napredak u 2019. godini, prateći Austriju i Švedsku. Zabilježena su samo dva teroristička napada, bez smrtnih ishoda”, navodi se u izvještaju.

Po ocjeni autora studija, smanjenje broja terorističkih napada može se u najvećoj mjeri pripisati smanjenju teritorije koju je okupirao ekstremistički ISIL i deeskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Međutim, sada se bilježi više terorističkih napada ekstremne desnice nego ikada u posljednjih 50 godina, samo prošle godine ih je bilo 13 u kojima je ubijeno više od deset ljudi.

“Na počeku nove decenije vidimo i nove terorističke pretnje. Uspon ekstremno desničarskog terorizma na Zapadu i slabljenje u Sahelu najbolji su primeri”, izjavio izvršni direktor IEP Stiv Kilelea.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad