Bogićević za N1: Trideset godina se od nacije pravi profesija i biznis

Vijesti 25. nov 202020:52 > 21:08
N1

Bogić Bogićević, član posljednjeg Predsjedništva SFRJ i vjerovatni budući gradonačelnik Sarajeva, istakao je večeras u Pressingu N1 televizije da je ponašanje međunarodne zajednice devedesetih godina u Bosni i Hercegovini bilo sramno.

Komentarišući sinoćnje istupe Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, on je ocijenio da takvo nešto nije bilo neočekivano.

”Za mene ništa neočekivano, za mene međunarodna zajednica i njeno ponašanje u BiH je bilo nepodnošljivo i sramotno, bez obzira što su nam slali humanitarnu pomoć. Kao da se ovdje dogodio požar, poplava ili zemljotres”, istakao je on uz ocjenu da Ujedinjene nacije iz 1945. godine nemaju mnogo sličnosti s Ujedinjenim nacijama danas.

Na pitanje da li su političari od nacije napravili profesiju, Bogićević je istakao da je ta profesija danas mnogima predstavlja biznis i šansu za bogaćenje.

‘Trideset godina ljudi od nacije prave profesiju, ali ta profesija mnogima predstavlja biznis i bogaćenje, i zaboravljaju da je to samo jedan od ideniteta koje smo dobili rođenjem. Svaki čovjek ima više identiteta. Ali se forsira samo ovaj jedan, nacionalni identitet i u multinacionalnim državama kao što je Bosna i Hercegovina vodi destrukciji države”, naglasio je Bogićević u razgovoru s Amirom Zukićem.

U komentaru na promjene strukture vlasti koju su donijeli lokalni izbori u Sarajevu, Bogićević je izrazio nadu da su Sarajlije birale ljude pa tek onda pripadnike neke nacije.

”Ja se nadam da su Sarajlije prije svega birali ljude, a onda pripadnike nacije. To nije nikakva bajka, to je Sarajevo bilo i siguran sam da će to Sarajevo biti. Imali smo intervju Josipa Pejakovića koji nas je podsjetio na velika imena naše kulture i umjetnosti koji su ponos ove države. Mi smo imali nažalost izjavu vojnika iz Kenije koji je službovao u Mostaru i koji je tamo pio koziju krv jer je to običaj. I rekao je da je služio da razdvoji neka plemena u Mostaru”, rekao je on.

Bogićević je među ostalim temama, večeras komentarisao i svoju odluku da prihvati ponudu za funkciju gradonačelnika Sarajeva. Opširnije ovdje

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad