Borenović: To što Dodik najavljuje je odmazda i prevara prema biračima

Vijesti 26. nov 202011:38 > 11:43
N1

Branislav Borenović predsjednik PDP-a pozvao je predstavnike SNSD-a i drugih partija da se urazume i da prihvate izbornu volju, da se zaustave u svom nasilju, ucjenama i prijetnjama. Opširnije o pozivu, ali i političkoj situaciji u BiH Branislav Borenović govori danas za Novi dan. Uživo smo u Banjaluci.

Pozvali ste predstavnike SNSD i drugih partija da se urazume i da prihvate izbornu volju, da se “zaustave u svom nasilju, ucjenama i prijetnjama”?

Vidjeli ste, izbori u Republici Srpskoj su donijeli dvije velike pobjede opozicije, u Banjaluci i Bijeljini. Vidjeli ste i neprimjerene reakcije predsjednika SNSD-a. Čuli smo prijetnje i određene najave kažnjavanja vlastitog naroda. Dodik je najavio i određene promjene zakonskih rješenja. Mislim da je to izuzetno loše i katastrofalno za budućnost RS-a i takve namjere treba osujetiti. Vrijeme je da konačno prevlada razum. Dodik mora prihvatiti realnost – da je Stanivuković pobijedio u Banjaluci i to je odluka naroda. On mora prestati sa ucjenama.

Zašto je neprihvatljivo smanjenje ovlaštenja gradonačelnicima? Šta se želi postići, koja bi ovlaštenja bila ukinuta?

Prema postojećem zakonu, gradonačelnici imaju ogromna ovlaštenje. Vjerovatno se pokušava degradirati uloga gradonačelnika i dati svu moć u ruke skupštinske većine. Na taj način gradonačelnik bi imao samo protokolarnu ulogu i to bi bila velika prevara jer ljudi nisu za to glasali. Nadam se da je to bila samo jedna vrsta frustracije. Mi ćemo učiniti sve da to spriječimo jer je to potpuno u suprotnosti sa Ustavom RS-a, ali i sa Evropskom poveljom o lokalnim samoupravama.

Izmjene Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske, kojima bi se ograničile ovlasti gradonačelnicima, neprihvatljive su i predstavljaju prekrajanje izborne volje građana, poručio je Draško Stanivuković, novoizabrani gradonačelnik Banjaluke. U SNSD-u demantuju Stanivukovića. Radovan Kovačević, portparol SNSD-a rekao je da se bilo kakve eventualne izmjene zakona, koje se tiču nadležnosti i procedura donošenja odluka na nivou lokalnih zajednica odnose na sve lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a ne samo na Banjaluku ili bilo koju drugu opštinu ili grad u ovom entitetu. Vaš komentar?

I ja sam govorio o svim lokalnim zajednicama, prvenstveno misleći na Banjaluku. Gradonačelnici su najodgovorniji za funkcionisanje svojih lokalnih zajednica.

To je odmazda i u suštini je prevara prema biračima. Treba se zaustaviti pravno nasilje. Mi hoćemo bolju Banjaluku, Bijeljinu, Republiku Srpsku, Bosnu i Hercegovinu. Želimo se u budućnosti baviti konkretnim pitanjima. Došlo je vrijeme za smjenu generacija i političkih elita.

Pozvana je Vlada RS, predsjednik NSRS-a, član predsjedništva BiH iz ovog entiteta… da do petka kažu da li je to u planu? Ako neko bude istrajao na nečemu ovakvom, spreman sam biti prvi gradonačelnik koji će ljude pozvati da izađu na protest, poručio je Stanivuković.

U narednih nekoliko dana će se znati da li se ide sa ovakvim katastrofalnim prijedlogom, koji je protiv demokratskih načela. Potpuno je legitimno pravo izabranog gradonačelnika da pozove da se na miran način izrazi nezadovoljstvo, ako do toga bude došlo.

Kako komentarišete najavu vlasti kako razmatra zaduženje od MMF-a u visini od 1,5 milijarde maraka?

To je nešto što vladajuća koalicija jedino zna raditi, zaduženje na zaduženje. Posebno mogu govoriti o Republici Srpskoj jer to najviše pratim. RS je premašila ukupna dug u iznosu koji ide do 7 milijardi maraka. Ulazimo u jednu rizičnu zonu. Vladajuća koalicija izuzetno loše upravlja dugom. Jako smo skeptični i prema ovom zaduživanju. Vijeće ministara ništa ne radi, nevidljivo je. SDA, HDZ i SNSD se u javnosti predstavljaju kao suparnici, ali su u suštini partneri jer vode političke procese. Oni nose najveću odgovornost za ovo stanje.

Može li doći do promjena na Opštim izborima 2022. godine?

Mnogo sam puta govorio da je krajnje vrijeme da ova vladajuća elita, koja vješto manipuliše građanima, ode u opoziciju i da šansu drugim političkim subjektima da pokušaju ovu zemlju izvući iz ambisa. Mi ćemo u Republici Srpskoj ići (na izbore) ponovo zajedno i pokušati pobijediti u utrci za predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH. Očekujem slično da bude i kod kolega u Federaciji BiH. Krajnje vrijeme je da na izborima pobjeđuju programi, da svi imamo dobre plate, penzije…

Hoćete li biti kandidat?

Ja sam rijetki predsjednik partije koji je presretan kada kandiduje svog čovjeka koji pobjeđuje. Izaći ćemo sa najboljim kandidatom bez imalo sujete.

Da li bi prihvatili kandidaturu?

Svako mora preuzeti odgovornost i sa te strane sam spreman.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad