Buha o audio snimku: Tendenciozan i zlonamjeran pokušaj diskreditacije Tegeltije

Vijesti 26. nov 202012:41 > 12:56
N1

Milijana Buha, doskorašnja članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, za N1 je komentarisala audio koji je danas objavio portal Istraga.ba, a u kojem centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija razgovara s njom.

Kako je navela, “novinar Avdo Avdić i portal istraga.ba lažno insinuiraju da je iskoristila svoju poziciju člana VSTS-a da bi izdejstvovala imenovanje za svoju sestru Sanju Čegar”.

“Moja sestra ja bila i još uvijek je stručni saradnik Okružnog privrednog suda u Banjaluci. Još uvijek nigdje nije ni konkurisala a kamoli izabrana na mjesto sudije u bilo kojem sudu. Pošto je stručni saradnik u sudu ima prirodnu i normalnu želju da konkuriše na poziciju sudije. Svi moji razgovori sa predsjednikom VSTS su se svodili isključivo na problem sukoba interesa, odnosno pitanje njenog konkurisanja u situaciji u kojoj sam ja član VSTS. Predsjednik VSTS mi je u više navrata uvijek odgovarao da je to problem sa stanovišta sukoba interesa i da bi to podrazumjevalo moje podnošenje ostavke na mjesto člana VSTS”, navela je Buha za N1.

VEZANE VIJESTI

Kako kaže, želi da “skrene pažnju da je njena sestra bila izvanredan student sa prosjekom ocjena 9,3 i ovo vidi kao pokušaj njene diskvalifikacine u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti”.

“Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto sudije podrazumjeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test i da on čini osnovub izbora na mjesto sudije, tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka. Odlučno odbijam svaku drugu insinuaciju koja je još jedan neuspješnih tendencioznih i zlonamjernih pokušaja diskreditacije predsjednika VSTS”, tvrdi Buha.

#related-news_0

“Na kraju želim da naglasim još jedanput da niti sam ja tražila imenovanje niti je predsjednik to ikada obećavao, te su se svi moji razgovori po tom pitanju sa predsjednikom vodili isključivo oko problema mog eventualnog sukoba interesa u toj situaciji, a što je vidljivo i niz činjenice da je moja sestra još uvijek stručni saradnik na POkružnom privrednom sudu u Banjaluci iako sam na ove teme sa predsjednikom razgovarala prije nekih godinu ili dvije dana”, kazala je Buha.

Portal Istraga.ba danas je objavio audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Snimak koji je nazvan “Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon.

Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

“Taktiku ćete prepustiti meni, jer se vi u to ne razumijete”, kaže predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na kraju telefonskog razgovora za koju Istraga tvrdi da se radi o Milijani Buhi, doskorašnjoj članici VSTV-a koja je navodno insistirala da njena sestra Sanja Čagar bude imenovana za sudiju Osnovnog suda u Banjaluci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad