I BiH uskoro dobija lijek za liječenje korona virusa Remdesivir?

Vijesti 26. nov 202016:03 > 16:56
Shutterstock

Remdesivir, Favira i Regeneron su neki od lijekova koji se koriste u regiji i svijetu za liječenje oboljelih od korona virusa, a nijedan od ovih nije registriran za promet u Bosni i Hercegovini.

Registracija lijekova je inače u nadležnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, odgovor je to Federalnog ministarstva zdravstva na naš upit u vezi lijekova koji se daju oboljelim od korona virusa.

S druge strane, napominjemo da u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima, kao i Pravilnikom o uvjetima uvoza lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj 23/11) i Pravilnika o uvjetima i načinu uvoza lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet (“Službene novine Federacije BiH”, broj 104/13) entitetska ministarstva zdravstva odobravaju uvoz lijekova koji nemaju odobrenje za stavljanje u promet na teritoriji BiH (nisu registrirani za promet od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH). Tako je na osnovu navedene regulative ovlaštenim veleprometnicima lijekova na teritoriji BiH Federalno ministarstvo zdravstva, sukladno zahtjevima, a na prijedlog pojedinih zdravstvenih ustanova odobrilo uvoz lijekova generičkog naziva remdesivir i favipiravir“, rekli su nam.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju da u skladu s navedenom regulativom enitetska ministarstva zdravstva ovlaštenim veleprometnicima redovno odobravaju uvoz lijekova koji nisu dobili dozvolu za stavljanje lijeka u promet, odnosno koje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nije registrirala za promet, na prijedlog zdravstvenih ustanova, te je u skladu s tim i u ovom slučaju odobren uvoz navedenih lijekova.

VEZANE VIJESTI

Vezano za nabavku remdesivira u Federaciji BiH ističemo da se Federalno ministarstvo zdravstva, kao i Republika Srpska, još u oktobru pribilježila za nabavku remdesivira putem zajedničke nabavke koju vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH, a u okviru Zajedničkog sporazuma Europske unije o javnim nabavama medicinskih protumjera“, kazali su za N1.

Kako su istakli, oba entiteta su iskazala prvobitne potrebe za mjesec dana.

S tim u vezi, Federalno ministarstvo zdravstva je pokrenulo proceduru za osiguranje finansijskih sredstava i za nabavku navedenog lijeka u ovoj godini, kroz zajedničku nabavku kojom upravlja Ministarstvo civilnih poslova BiH. Pored odobrenja sredstava iz rezervi Budžeta potrebna je i saglasnost Vlade FBiH za potpisivanje Sporazuma o pravima i obvezama radi realiziranja okvirnih sporazuma u sklopu Sporazuma o zajedničkoj nabavi medicinskih protumjera za BiH, a koji potpisuju Federalno ministarstvo zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine“, rekli su za N1.

Također, navedeni zahtjev ovo ministarstvo je u redovnoj proceduri proslijedilo Federalnom ministarstvu financija, Federalnom ministarstvu pravde te Uredu za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU čija se mišljenja očekuju prije nego o navedenom prijedlogu bude odlučivala Vlada FBIH.

Upitali smo Federalno ministarstvo zdravstva da nam kažu dokle se došlo sa nabavkom vakcina protiv korona virusa te su nam rekli kako je poznato da se BiH priključila COVAX mehanizmu nabavke vakcina te da kroz navedeni mehanizam FBiH se predbilježila za nabavku 800.000 doza vakcina kada ona bude dostupna.

Podsjetimo, Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je Gileadov lijek Remdesivir za tretman pacijenata oboljelih od covida-19 koji zahtijevaju hospitalizaciju.  

Ovim odobrenjem postao je jedini tretman protiv covida-19 koji je u potpunosti odobren. Gilead Sciences kaže da se tim lijekom smanjuje vrijeme koje pacijenti provode u bolnici za do pet dana. Remdesivir je bio jedan od lijekova kojima je liječen američki predsjednik Donald Trump.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad