Reakcije nakon skandala s Dodikom: To nije način…

Vijesti 26. nov 202017:33 > 18:59
N1

Obraćanja Dodika i Čovića dobar su podsjetnik zašto međunarodna zajednica mora ostati u BiH. To nije način na koji se u Vijeću sigurnosti treba razgovarati. Tek je dio poruka svjetskih ambasadora, nakon kako mnogi tvrde, prije svega Dodikovog skandaloznog govora pred zvaničnicima UN-a. Reakcije se pak nastavljaju danima nakon.

Govori Milorada Dodika i Dragana Čovića, pred Vijećem sigurnosti UN-a, rezultat su višedecenijskih pokušaja Beograda i Zagreba da destabiliziraju BiH. No, ni u ovom slučaju nisu uspjeli, stava je profesor Enver Kazaz.

“Rezultat je nevjerovatan. Zahvaljujući bahatosti, agresivnom govoru a ja bih rekao u diplomatskom svijetu gotovo prostačkom govoru Milorada Dodika, ta višegodišnja akcija i taj višegodišnji trud su potpuno propali. Dodik je kao slon u porculanu ušao u Vijeće sigurnosti svojim govorom i napravio nemali skandal. Osim Rusije podrška svih članica Vijeća sigurnosti BiH je nedvosmislena”, kazao je Kazaz.

Kao i Bakir Izetbegović koji se pozivu ruskog ambasadora da govori, nije odazvao – mnogi smatraju da predstavnici stranaka ne trebaju predstavljati državu.

“Oni su predsjednici političkih stranaka, ali glas naroda bi trebali biti i oni koje narod bira u institucije i zato ja preferiram institucije sistema kakve god su a ne pojedine vođe”, istakao je Bogić Bogičević, bivši član Predsjedništva SFRJ i kandidat za gradonačelnika Sarajeva.

Interesantno je, kako oni koji se najviše pozivaju na poštivanje Dejtona, iznose tolike kritike na rad OHR-a i visokog predstavnika. Od Dodika očekivano, no od Čovića ne.

“Ima jako veze s predstojećim izborima u Mostaru, ono što jeste činjenica da i SDA i HDZ, konkretno Draganu Čoviću ovisi politički opstanak od izbora u Mostaru. Čović pokušava sada pet minuta prije početka utakmice pokazati da nešto ne funkcionira u ovoj državi”, kazala je Senka Kurt, novinarka.

Sarajevski advokat Senad Pećanin na Twitteru je pojasnio kako je doživio govor Milorada Dodika:

“Gospodine Dodik, hvala za izvanredan nastup pred Vijećem sigurnosti UN! Ako je iko imao sumnje protiv kakvog se fašizma BiH bori-više nema.”

S druge strane, mnogi se pak pitaju, čemu osude, Dodik je samo rekao javno i na međunarodnom nivou – ono što mnogi misle, ali se ne usuđuju reći.

“Milorad Dodik je pred Savjetom bezbjednosti UN nedvosmisleno i bez uvijanja iznio činjenice o surovoj političkoj stvarnosti BiH. Mnogima se nije svidjelo, ali je bilo neophodno da čuju. Za tako nešto je trebalo mnogo hrabrosti i mogu samo reći svaka čast”, napisao je Bojan Šolaja. a Twitteru.

Sam Valentin Inzko, čiji odlazak su pred visokim međunarodnim zvaničnicima, zatražili i Dodik i Čović, kratko je poručio – da mu upravo oni uporno produžavaju boravak u BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad