Nešić za N1: Naše istupanje je dovelo do promjena u Banjaluci i Bijeljini

Vijesti 26. nov 202017:36 > 17:47
N1

Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza, bio je gost Dana uživo poručivši da je značajna uloga bila DNS-a u promjenama koje su na lokalnim izborima stigle u Banjaluku.

Nakon lokalnih izbora, neki mediji su Nešića označili kao presudni faktor promjena u Republici Srpskoj.  Na naše pitanje je li se pokajao što je prešao iz redova vladajućih u opoziciju, kazao nam je “čvrsto i odgovorno ne”, odnosno da se nije pokajao, niti su se pokajali u DNS-u.

Uradili smo ono što smo smatrali da treba da uradimo. Kap je prelila čašu i odlučili smo da vratimo samopoštovanje i dostojanstvo“, istakao je za N1.

O tome da li je taj potez “politički salto mortale” je rekao kako je od 2018. godine pa naovamo DNS bio izložen napadima i udarima unutar koalicije.

Donijeli smo odluku da ne možemo da trpimo takve udare i da je za DNS, ako želimo da opstanemo kao samostalna politička partija, najbolje da izađe iz vladajuće koalicije. Jednoglasno smo tu odluku donijeli – svi ministri u Vladi RS i Savjetu ministara, kao i narodni poslanici i svi su bili za to da se istupi iz vladajuće koalicije. Naše istupanje je dovelo do promjena u Banjaluci i Bijeljini“, komentarisao je.

Istakao je i da je “koalicija bila dobra, i danas bi bili u toj koaliciji”.

DNS je stranka koja ima dostojanstvo, koja je prilično lojalan partner i ako se ta naša lojanost ne cijeni, da nas umanje u biračkom tijelu RS i nekim opštinama u FBiH, onda je jedina odluka da izađemo iz takvog društva“, rekao je Nešić u Danu uživo.

Na naše pitanje kako ocjenjuje rezultate lokalnih izbora u RS, te da li je DNS zadovoljan postignutim kazao je da su zadovoljni.

Ono što smo ostvarili jeste da smo osvojili oko 9,5 posto. To je pad od 1 do 1,5 posto i s obzirom na sva cijepanja da smo došli u situaciju da imamo najmlađe rukovodstvo u RS pa i BiH, možemo reći da smo sa ovim procentom treća partija u RS i možemo biti zadovoljni. Malo koja partija bi uspjela da preživi ovo što je preživio DNS i mogu reći da smo zadovoljni izbornim rezultatom, a o tome da li je moglo bolje, polemisat ćemo u narednom periodu. Također, sada je 100.000 manje birača u RS izašlo manje nego na prethodnim izborima“, naveo je.

S obzirom na činjenicu da su izgubili mjesto gradonačelnika Prijedora, na naše pitanje da li su ljuti na SDS, Nešić je rekao da nije ljut, ali da jeste možda razočaran. “Smatrao sam i to su pokazali izborni rezultati, da su podržali našeg kandidata, on bi bio gradonačelnik i Dragutin Rodić jeste najbolji kandidat za gradonačelnika Prijedora. Ima fantastičnu biografiju, autoritet, stav, smiren je i fin čovjek koji bi vodio Prijedor onako kako smo zamislili – da u fokusu bude ekonomija. Nismo imali podršku od SDS i PDP iako su pred sobom imali istraživanja i vidjeli su da njihov kandidat nema nikakvu šansu. Nisu nam odgovorili istom mjerom i smatram da je naša podrška dovela do pobjeda kandidata opozicije i u Bijeljini i Banjaluci i da su naši glasači poslušali moj apel da ih podrže“, naglasio je.

Kazao je za N1 i da njihova matematika kaže da su vrlo blizu većine u Prijedoru, da su u toku pregovori, kao i da je siguran da ni druga strana nema većine. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad