Je li riječ o novom potkivanju?

Vijesti 26. nov 202018:29 > 19:15
N1

Ured dicispilinskog tužioca zaprimio je pritužbu protiv Milana Tegeltije, nakon što je portal Istraga.ba objavio audio snimak u kojem predsjednik VSTV-a razgovara sa bivšom članicom Vijeća Milijanom Buha o imenovanju njene sestre za sudiju. Tegeltija i Buha odbacuju optužbe. Je li riječ o novom potkivanju?

“Ako Sanja konkuriše za Sud u Banjaluci gdje je konkurencija ogromna, svi će znati da je ona tvoja sestra, je li tako? I to će sasvim sigurno otići u medije. I šta će se, onda, desiti? Ti član Savjeta. Tražit će da daš ostavku. Kako to se bira tvoja sestra, ovo, ono. Ja ti govorim, brinem o tebi, prije svega. Pa, kad ti istekne mandat nije problem, ali dok si u Savjetu mi je problem. Pa, naravno, sad sam ti rekao, ako prije toga, čak i u prvom mandatu, ako se otvori negdje pozicija, tipa Gradiška, Prijedor, pi…. materine, ovo, ono, šta je košta da bude tamo godinu dana i da je kasnije prebacimo ovamo. Ja sam Sanji rekao sve. Samo moramo biti pametni i taktično to odigrati”, ovo je samo dio audio razgovora koji je objavio portal Istraga.ba a na osnovu kojeg je Ured disciplinskog tužioca zaprimio pritužbu protiv predsjednika VSTV-a.

Milan Tegeltija na sve odgovara: “U ovom slučaju je sve čisto kao suza”.

“Ne pada mi na pamet da komentarišem te vrlo smiješne pokušaje manipulacije i diskreditacije Avde Avdića, putem konstrukcija izvučenih iz konteksta na osnovu, usput budi rečeno, nekih nezakonitih i samim tim nevjerodostojnih i iskonstruisanih sadržaja. Gospođa Sanja Čegar je još uvijek stručni saradnik na okružnom privrednom sudu Banjaluka. Jedino što mogu da potvrdim je da je član VSTS Milijana sa mnom razgovarala o pitanju njenog sukoba interesa u slučaju konkurisanja njene sestre, prije jedno godinu ili dvije dana, što je sasvim normalno i da sam joj ja odgovorio da bi u toj situaciji to predstavljalo sukob interesa”, kazao je Tegeltija. 

Optužbe odbacuje i bivša članica VSTV-a Milijana Buha i dodaje da su se svi njeni razgovori sa Tegeltijom odnosili isključivo na eventulani sukob interesa i da nikada nije tražila od predsjednika VSTV-a imenovanje njene sestre.

“Želim da skrenem pažnju da je moja sestra bila izvanredan student sa prosjekom ocjena 9,3 i ovo vidim kao pokušaj njene diskvalifikacije u bilo kojem konkursu na koji bi se u budućnosti mogla prijaviti. Podsjećam da procedura za imenovanje na mjesto sudije podrazumijeva da svi kandidati rade test stručnosti i pismeni test i da on čini osnovu izbora na mjesto sudije, tako da to ne može biti ničija proizvoljna odluka. Odlučno odbijam svaku drugu insinuaciju koja je još jedan od neuspješnih tendencioznih i zlonamjernih pokušaja diskreditacije predsjednika VSTS”, kazala he Buha. 

Novinar koji je objavio priču ističe da su ovaj materijal redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su, kaže, utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

“Prvo Milan Tegeltija priznaje da je vodio ovaj razgovor. Drugo, ne odgovara na pitanje šta to znači prepustite da ja vodim igru. Kakvu igru? Treće, Milan Tegeltija i Milijana Buha ne obrazlažu šta znači rečenica: ‘Neka se prijavi u Gradišku i Prijedor, pa ćemo je prebaciti u Banja Luku'”, kazao je Avdo Avdić.

Granice dopuštenog i prihvatljivog kada su u pitanju nosioci pravosudnih funkcija se pomjeraju, te uvijek su krivi oni koji objave priču, poručuju novinari i predstavnici nevladinih organizacija.

“Neko ko obavlja tako važnu dužnost, za puno puno manje stvari u drugim državama, postojalo bi puno više pritisaka i odgovornosti”, kazao je Semir Mujkić, novinar BIRN BiH.

“Da ne govorim o tome, da bi se trebale pokrenuti druge procedure vezane za utvrđivanje njegove što disciplinske, što čak na određeni način i krivične odgovornosti. Ali smo vidjeli da to čak ni prvi put nije pokrenuto”, kazala je Ivana Korajlić, Izvršna direktorica Transparency International.

Koliko je bosanskohercegovačko pravosuđe u problemima pokazuju i izvještaji nezavisnog eksperta Pribea i Evropske komisije. A upravo je Zakon o sukobu interesa jedan od prioriteta za bh. pravosuđe. Uskoro bi mogla biti zakazana i vanredna sjednica VSTV-a na kojoj bi se moglo razmatrati o novoj aferi predsjednika VSTV-a Milana Tegeltija. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

%MCEPASTEBIN%