Najave smanjenja ovlaštenja gradonačelnika izazvale oštre reakcije

Vijesti 26. nov 202018:43 > 19:57
N1

Ne stišava se bura u političkim krugovima u Republici Srpskoj nakon najava izmjena zakona koje bi smanjile ovlaštenja gradonačelnika. Organizacije civilnog društva iz Banjaluke najoštrije osuđuju pomenute najave. Kažu da bi to predstavljalo poništavanje izborne volje građana i ugrožavanje demokratije garantovane Ustavom.

Izabrani gradonačelnik Banjaluke neće da bude ikebana, fikus ili …

“Neću da budem engleska kraljica”, istakao je Draško Stanivuković, nvoizabrani gradonačelnik Banjaluke. 

“Promijenićemo i zakon i statut i to staviti pod nadležnost skupštine” , najavio je Milorad Dodik uz opasku:

“Demokratija, šta ćeš!”

Prema nepotvrđenim informacijama, vladajući su radili na izmjenama zakona o lokalnoj samoupravi kojim bi se ograničile nadležnosti gradonačelnika, osnažila funkcija gradskog menadžera, kojeg bi kao i načelnike odjeljenja birala skupština grada. Opozicija unaprijed najavljuje proteste.

“Pokušava se potpuno degradirati, ili ukloniti uloga (grado)načelnika i moć i sva ovlaštenja dati u ruke skupštinskoj većini… Gradonačelnik bi bio protokolarna ličnost, što bi bila velika prevara birača, jer oni nisu za takvo što glasali”, kazao je Branislav Borenović, predsjendik PDP-a. 

Za promjene nije glasala samo Banjaluka. Glasali su i građani Istočnog Sarajeva i to za SNSD-ovog Ljubišu Ćosića. I u tom gradu upitna je skupštinska većina. Ćosić, koji je ujedno i predsjednik Saveza opština i gradova RS, kaže da će donošenje izmjena zakona biti prolongirano za sredinu naredne godine.

“U samom zakonu treba mijenjati, pokušati napraviti balans između izabranih načelnika i odbornika u skupštinama”, kazao je Ćosić.

Informacije koje su se pojavile u javnosti za SNSD su političko spinovanje.

“Mi sada na ovoj sjednici nećemo imati tu izmjenu zakona po hitnom postupku”, kazao je Igor Žunić, šef kluba poslanika SNSD u NSRS.

Uprkos svemu, unaprijed oštre reakcije NVO sektora.

“Jedini razlog zbog kojeg se to eventualno planira činiti jeste poništavanje izborne volje građana Banjaluke, jer je postojala najava predsjednika SNSD Milorada Dodika da će se zakon mijenjati na način da se daju veća ovlaštenja skupštinskoj većini. To je veoma opasna tendencija, veoma opasna najava”,  upozorio je Uglješa Vuković iz Transparency Interantional BiH. 

“Ovaj zakon ako se zaista nađe pred narodnim poslanicima biće jedna velika greška i očekujem da im se kao bumerang vrati do narednog izbornog ciklusa”, kazao je Dragan Todorović, iz Centra za ljudska prava Banjaluka. 

Da li će izborna volja građana biti ispoštovana samo u 42 opštine u RS i 3 u FBiH, ili u svim lokalnim zajednicama? Pitanje je to kojim se bavi banjalučka politička javnost iščekujući epilog priče o Zakonu o lokalnoj samoupravi. Za to vrijeme više od 50.000 građana koji su glasali za Draška Stanivukovića, čeka najavljene promjene i realizaciju datih obećanja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad