Apel Sarajlijama da izbjegavaju aktivnosti vani

Vijesti 27. nov 202010:27 > 10:28
Anadolija (AA)

Zagađenje zraka u Sarajevu, problem koji je prisutan nekoliko decenija u glavnom bosanskohercegovačkom gradu, i jutros je na visokom nivou.

Stručnjaci smatraju da su glavni izvor zagađenja kućna ložišta i saobraćaj. Dok se utvrđuju razlozi Sarajevo je iz godine u godinu tokom zimskih mjeseci jedan od najzagađenijih gradova u svijetu.

Prema mjernoj stanici Bjelave, u tom dijelu Sarajeva zrak je vrlo nezdrav s indeksom kvaliteta zraka 208. Koncentracija čestičnih materija u zraku PM10 iznosi 162, a PM2.5 jutros u devet sati iznosila je 146.

Na mjernoj stanici Ambasade SAD-a indeks kvaliteta zraka je 267, a PM2.5 iznosio je 208. Na sarajevskoj Otoci indeks kvaliteta zraka je 193. Štetne materija PM10 iznose 134, a PM2.5 121.

Prema podacima mjerne stanice Ilidža indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 168. Indeks čestica PM10 iznosio je 158, a PM2.5 dosegao je 148.

Kvalitet zraka je i u prethodnih sedam dana bio nezdrav i vrlo nezdrav.

Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” podsjetio je da svake godine krajem novembra, tokom zime, građani Sarajeva i drugih bh. gradova opet imaju opasan, zagađen zrak.

“Jutros je zagađenje u Sarajevu tek za nijansu niže od kritičnog iznosa zagađenja. Tako da je savjet ugroženim kategorijama stanovništva, za oboljele od plućnih bolesti, bolesti srca, trudnice i starije, da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani”, rekao je Podić.

Poručio je da je prema skali američke Agencije za zaštitu okoliša, indeks kvaliteta zraka od šest kategorija, vrlo nezdrav predzadnja kategorija.

“Tek stepenica niže od kritično zagađenog zraka”, rekao je Podić.

Prema njegovim riječima, za mjerenje zagađenja zraka godišnji prosjek je relevantan, a prema listama koje svake godine kompilira Svjetska zdravstvena organizacija Sarajevo se nalazi među 600 najzagađenijih gradova svijeta.

Iz Udruženja “Eko akcija” upozorili su da kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

“Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani”, poručili su iz “Eko akcije”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad