Izbori u Mostaru: Državljani BiH koji žive vani moći će glasati putem DKP-a

Vijesti 27. nov 202014:20 > 14:24
N1

Centralna izborna komisija BiH je na 90. (hitnoj) sjednici održanoj 27.11.2020. godine usvojila Odluku o utvrđivanju liste zemalja u kojima je znatno otežan ili prekinut poštanski promet i iz kojih birači koji glasaju na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru, koji će se održati 20. decembra 2020. godine mogu dostaviti glasački materijal i putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine.

Navedenom Odlukom su obuhvaćene sljedeće države: Australija, Kanada, Danska, Španija, Malezija, Mađarska, Češka, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Poljska, Slovenija, Rusija i SAD.

Biračima koji iz navedenih država glasaju putem pošte za Gradsko vijeće Grada Mostara sada je omogućeno da svoje glasačke pakete u posebnoj koverti putem pošte dostave na adresu pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u inostranstvu koja sadrži poštanski žig zemlje iz koje se glasa, a da datum na poštanskom žigu bude najkasnije 20.12.2020. godine, uz napomenu da na koverti za diplomatsko- konzularno predstavništvo BiH naznače: „Glasački paket- ne otvaraj“ .

Centralna izborna komisija BiH će Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostaviti instruktivno pismo o postupanju diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu u vezi sa prijemom i slanjem ovih paketa, saopćeno je iz CIK-a.