Građani u strahu od migranata: Koliko će politika pomoći ili odmoći?

Vijesti 27. nov 202015:43 > 18:31
N1

Uhapšeni Marokanac, osumnjičen za ubistvo Jasmina Berovića na Ilidži, nalazi se u 48-satnom pritvoru u Beogradu. Ovog ilegalnog migranta srbijanska policija je uhapsila jučer u jednog beogradskom hostelu. Pokrenut je postupak ekstradicija, koji može trajati više od mjesec dana. Bh. vlasti ne očekuju probleme u suradnji sa kolegama u Srbiji. U međuvremenu, uhapšen je još jedan migrant, koji se sumnjiči da je sa Marokancem sudjelovao u kazenenom djelu. Njega je kosovska policija uhapsila u Prištini.

Odbjegli Marokanac, osumnjičen za ubistvo Jasmina Berovića, izmakao je na očigled nekoliko policijskih agencija u BiH, napustio Kanton Sarajevo, prešao granicu sa Srbijom, stigao do Beograda, gdje ga je tamošnja policija i uhapsila. Devetog dana od počinjenja krivičnog djela.

Tridesetjednogodišnji Makorkanac je sada u pritvoru u Beogradu, i čeka odluku o izručenju vlastima BiH. Taj bi proces mogao potrajati, i do 40 dana. U ovim trenucima Kantonalno tužiteljstvo priprema dokumentaciju, koju će proslijediti Kantonalnom sudu u Sarajevo, a zatim Ministarstvo pravde u komunikaciji sa nadležnim tijelom Srbije, traži ekstradiciju. Problema ne bi trebalo biti, nada se bh. ministar.

“S obzirom da je kazneno djelo učinjeno na teritoriji BiH, do sad au ovakvim s ituacijama nismo imali problem. Ustaljena je komunikacija među državama”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Drugi, od trojice osumnjičenih migranata, desetog dana o ubistva kosovska policija je uhapsila u Prištini, gdje također u pritvoru čeka ekstradiciju.

“Ovo današnje hapšenje i jučerašnje u Beogradu je rezultat vrlo intenzivne i dinamične saradnje”, kazao je Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS.

Dok se čeka izručenja Marokanca, na snazi je i zabrana kretanja ilegalnih migranata nakon 16 sati, ali se to odnosi samo na migrante koji su u prihvatnim centrima. U policiji kažu da ih je mnogo koji su van centara, tako da im ta odluka i nije mnogo pomogla.

A koliko će pomoći ili odmoći politika. SDA stala u obranu ministra Cikotića, uz ocjenu da on ne može sam rješavati krizu. Opcija slanja vojske na istočnu granicu, za njih je i dalje opcija.

“Tražimo od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da angažuje Oružane snage BiH na osiguranju istočne granice BiH kako bi se zaustavio priliv novih migranata. Dalje odgađanje i izbjegavanje uvođenja ove mjere, koju podržavaju Džaferović i Komšić, a protivi joj se Dodik, ne može se više ničim pravdati”, kazali su iz SDA.

“Nemamo politiku volju da se riješi problem migrantske krize. Gospodin Izetbegović je iznio ono što on smatra rješenjem. Da li je to rješenje, kad on zna unaprijed odgovor iz Republike Srpske. Uostalom, koja ovlaštenja imaju Oružane snage, hoće li pucati na migrante? To se nikad nije dogodilo”, istakao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta za bezbjednost Banjaluka.

Dodik je protiv vojske na granici sa Srbijom, premda je ranije on inicirao tu ideju, a tada su protiv bili Komšić i Džaferović, a sada su za. Republika Srpska vodi svoju politiku nezadržavanja migranata na teritoriji tog entiteta, a kriza u Federaciji bukti.

“Moraju se rasteretiti sabirni centri. Ne možete u jeku pandemije i migrantske krize, imati tri hiljade ljudi na jednom mjestu. Građani trebaju imati osjećaj sigurnosti. Moraju se pojačati kontrole i patrole”, kazao je Aljoša Čampara, ministar unutarnjih polsova FBiH.

“Ono što bih ja uradio, pokušao bih okupiti ministre iz entiteta i kantona i napravio jednu usaglašenu strategiju. Raditi na susretu ministara iz regiona, pogotovo ministara iz Srbije”, poručio je Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH.

Nakon višegodišnjeg alarmiranja iz USK, i građani Sarajeva i okoline posljednjih dana poručuju da su u strahu, pogotovo nakon ubistva za koje je osumnjičen migrant. Negodovali su u nekoliko navrata i na prosvjedima. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad