Novi obračun unutar SDA

Vijesti 29. nov 202017:33 > 18:55
N1

Nastavljaju se unutarstranačka prepucavanja u SDA. Loši rezultati lokalnih izbora u Kantonu Sarajevo uzdrmali su i prijateljske veze na relaciji Izetbegović – Zvizdić. SDA je na ovim lokalnim izborima na većini izbornih mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a napisao je na Twitteru Zvizdić reagujući na ranije medijske istupe Sebije Izetbegović.

Oglasili su se i iz sarajevskog ogranka SDA pozivajući Zvizdića da prestane u javnosti održavati privatne kolegije s ljudima koji izvana ruše SDA.

Priča o SDA nastavljena je intervjuom Sebije Izetbegović za Faktor u kojem ističe da je SDA na ovim lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo ostvarila bolji rezultat nego 2012. kada je predsjednik KO SDA bio Zvizdić. Ocjenjuje da su trenutni uzroci loših izbornih rezultata vanjski i unutrašnji, te naglašava da ostavku neće podnijeti jer to Zvizdić zahtjeva.

“Ostavku, naravno neću podnijeti na zahtjev Denisa Zvizdića, jer me ni on, niti bilo koji pojedinac, nije postavio na tu, niti na bilo koju drugu poziciju. Odgovorna sam onima koji su glasali za mene, a takvih je bilo mnogo. (…) Što se tiče mišljenja da se trebam povući iz politike, svako ima pravo na svoj stav i gledište, ali mišljenje 13.000 ljudi je bitnije od mišljenja pojedinaca. Izbori unutar stranke i parlamentarni izbori su najmjerodavniji, tu se svi javno izvagamo”, rekla je Sebija Izetbegović.

Član predsjedništva SDA Denis Zvizdić na svom Twitter profilu odgovara da su izjave Izetbegović neistinite, te da je njegovim zalaganjem u Kantonalnom odboru SDA konstantno, i kvantitativno i kvalitativno rasla.
Stvari su za njega potpuno jasne: Ili kadrovsko osvježavanje i vraćanje izgubljenog autoriteta SDA u KS i šire, ili status quo i dalje ponižavanje biračkog tijela i kolaps na izborima 2022. godine. Uputio je i demantij, odnosno ispravku zlonamjernog navoda:

“Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora”, napisao je Zvizdić.

VEZANE VIJESTI

Ne vidim ništa loše da je Kantonalni odbor uradio loše – stav je Mirze Čelika člana izvršnog odbora SDA u Kantonu

“Sve organizacije postoje na svim lokalnim zajednicama i mislim da trebaju te lokalne zajednice da snose odgovornost za loš izborni rezultat. Analiza će biti u narednom periodu pa ćemo vidjeti”, poručio je Čelik.

Zbog loših rezultata na lokalnim izborima već sada se postavlja pitanje narednih općih. Profesor Enver Kazaz ističe da je ključni poraz Bakira Izetbegovića to što nije nastavio politiku kompromisa koju je vodio Sulejman Tihić.

“Gospodin Izetbegović nije znao osmisliti viziju države, ako to učini četvortka ona ima otvoreni put a sad ima neku vrsta legitimiteta za to. Nužno je da dođe iz Sarajeva ozbiljna vizija buduće BiH. BiH koja će obnoviti svoj multietnički sadržaj i koja će na jednak način tertirati prava individue i prava kolektiva pred institucijama sistema”, ocijenio je Kazaz.

Ne ulazeći u ideologiju SDA godinama unazad nije smogla snage da iz narodnog pokreta preraste u modernu političku organizaciju i to je ceh koji se sada platio kaže analitčar Žarko Papić.

“To je sve formiralo kritičnu masu nezadovoljstva za pad SDA. Kako to niko od njih, ja stvarno onda mogu govoriti o potpuno nesposbnom rukovodstvu”, rekao je Papić.

Unutrašnju demokratizaciju SDA, dekoncentraciju moći, razvijanje samostalne, ali zajedničke bosanskohercegovačke politike zagovarao je još jedan član SDA Šemsudin Memhmedović 2015.godine tokom šestog kongresa stranke.

“Potrebno je izmijeniti statut kako loše rukovodstvo ne bi moglo nasiljem nad procedurama, napraviti ambijent netrpeljivosti, nedemokratičnosti, pritisaka, ucjena..i slično. A sve sa ciljem obezbjeđenja ponovnog izbora. To SDA vuče na dno”, rekao je Mehmedović.

Pitanje je samo kakvo dno – ono iz kojeg će SDA izniknuti još jača i spremnija za nove izborne cikluse i pobjede ili bezdan iz kojeg nema izlaza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad