Mehmedović za N1: Mora uslijediti radikalna promjena stanja unutar SDA

Vijesti 30. nov 202010:24 > 10:28
N1

Šemsudin Mehmedović, dugogodišnji funkcioner Stranke demokratske akcije i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za N1 je komentarisao posljednja dešavanja u SDA, kazavši da su ta dešavanja rezultat grešaka napravljenih u bliskoj prošlosti.

Prisjetio se konvencije SDA 2011. godine, koja je bila dogovorna konvencija između tadašnjeg predsjednika stranke Sulejmana Tihića i sadašnjeg Bakira Izetbegovića, za koju kaže da je bio udar na strukturu i Statut SDA.

“Nakon toga, mi idemo dalje iz greške u grešku. Već na slijedećem kongresu, na kojem sa bio protukandidat Izetbegoviću, ukazivao sam na neke nedosljednosti, greške i pojave unutar strukture SDA, koje bi se morale pod hitno popraviti, ako iskreno želimo da ideja SDA i dalje živi u punom kapacitetu. Nažalost, nije bilo ni političke volje, niti želje da se te stvari poprave”, kazao je.

Dalje podsjeća da je na sedmom Kongresu uveden predsjednički sistem.

“Taj predsjednički sistem može biti i pozitivna stvar, ali se mora preuzeti odgovornost za kompletnu strukturu SDA i za stanje u okvirima stranke i politiku koju vodi SDA. Nakon toga, svjedoci smo da smo imali niz nepravilnosti i negativnih pojava, kako u okvirima SDA, tako i od kadrova koje je izabrala”, kazao je.

Mehmedović smatra da su rezultati lokalnih izbora posljedica svega navedenog.

“Moramo biti nezadovoljni rezultatima lokalnih izbora, bez obzira što smo u pojedinim lokalnim sredinama imali odličan rezultat. Izgubili smo urbane sredine, velike centre. Izgubili smo Sarajevo, što je politički nonsens i naravno da uz jednu dobru i detaljnu analizu stanja, kako unutar SDA, tako i analizu rezultata lokalnih izbora, jer narod je nama poslao značajne poruke, ako ih želimo i možemo pročitati kroz rezultate izbora, i poslije toga mora uslijediti jedna radikalna promjena stanja unutar SDA, ali i promjena politike SDA”, istakao je.

Mehmedoviću se čini da se zbog snažnih napada na SDA izvana i dešavanja iznutra, stranka više bavi sama sobom i da SDA i njeno rukovodstvo nemaju vremena da se bave provođenjem zacrtanih poltika.

“Nego je stalno u nekoj defanzivi. Mislim da se mora, koliko danas, promijeniti odnos i rukovodstva stranke i svih nas članova stranke”, istakao je.

Komentarisao je medijsko prepucavanje između najznačajnih ljudi stranke, kazavši da se to mora odmah zaustaviti, jer ruši integritet stranke i dignitet članstva SDA i politku stranke.

“Svjestan sam nezadovoljstva (Denisa) Zvizdića. Mislim da je mnogo bolje da Zvizdić, kao prvi među jednakim potpredsjednicima SDA, sa predsjednikom na kolegiju ovakve stvari sa kojima je nezadovoljan raščisti. Očigledno je da na ovaj način samo zabavljamo javnost i cijepamo glasačko tijelo i članstvo SDA, koji se postavljaju navijački – jedni su za Denisa, drugi su za Bakira”, kazao je.

Mehmedović tvrdi da postoji jedna značajna struja u SDA koja podržava Zvizdića.

“Mislim da je pogrešno odbaciti bilo koga, a pogotovo jednog Denisa Zvizdića, koji je jedan od najznačajnijih kadrova u Kantonu Sarajevo i u SDA. SDA bi imala strašan gubitak ako bi se ‘oslobodila’ Zvizdića”, istakao je.

Prema njegovima riječima, radikalne mjere moraju podrazumijevati sankcionisanje onih koji su najzaslužniji za izborni debakl na lokalnim izborima.

“Promovirati kadrove koji svojim djelovanjem nanose štetu SDA, mislim da je to pogrešna kadrovska politika i da se mora pod hitno rješavati takvih kadrova”, istakao je i dodao:

“Promoviranje strukture koja je poslušna i podobna, a ne profesionalna, mislim da je to pogrešna kadrovska politika u okvirima stranke. I taj odnos prema kadrovskoj politici mora se pod hitno mijenjati i to radikalno. Ukoliko ovako nastavimo, čini mi se da će ostati samo oni poslušni klimoglavci, koji ne donose promjene u društvu i koji nisu odgovorni spram društvene uloge koja im se povjeri”, kazao je.

Mehmedović tvrdi da će on biti konstruktivna opozicija u SDA.

“Jasno i glasno ću reći o svakoj negativnoj pojavi u SDA, kao i kadrovskim i političkim promašajima”, istakao je.

Smatra da bi za njega bilo pogrešno krenuti u neki novi politički projekat.

“Pričati priču o novoj političkoj opciji je promašena priča. Moramo učiniti sve da zadržimo značajne kadrove u SDA. Do daljnjeg ostajem u SDA. Šta će biti u budućnosti, ja ne znam”, kazao je.

Pogledajte snimak gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad