Sladić prognozira naredni period: Od srijede promjena vremena

Vijesti 30. nov 202010:54 > 10:55
N1

Od srijede nestabilno, u Krajini moguća kiša koja se smrzava u dodiru s tlom, za vikend južina i temperature do 15 °C., prognozira meteorolog Face TV Nedim Sladić.

Već smo se svi mogli uvjeriti da je ovogodišnji novembar bio izuzetno suh i, kako to priliči stabilnim uslovima u hladnijem dijelu godine, maglovit mjesec, slično kao i 2011. godine. Sa svega 15.7 mm padavina, ovo je 4. najsušniji novembar u Sarajevu od početka mjerenja koja datiraju još od kraja 19. stoljeća, a samo sušnije je, prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, bilo još 1894. (4.3 mm), 1953. (5 mm) i 1920. (14.2 mm).

Iako se u decembru prema trenutnim pokazateljima očekuje pojačana ciklonalna aktivnost, a samim tim i znatno učestalije padavine u odnosu na novembar i ublažavanje suše, u Bosni i Hercegovini one bi trebale biti u okviru prosjeka ili nešto malo više od njega. Najviše padavina prognozira se u decembru za jugozapad Bosne i Hercegovinu, gdje je višak padavine najizgledniji usljed čestih utjecaja vlažnih zračnih masa sa Mediterana.

ECMWF model

Postoji i ona lijepa strana nestabilne atmosfere – od srijede zaboravit ćemo na duže vrijeme probleme sa aerozagađenjem jer će zrak biti zadovoljavajuće kvalitete zahvaljujući čestom prisustvu vjetra. Prema trenutnim projekcijama, već od sredine sedmice potpadamo pod južno visinsko strujanje s kojim pristiže topliji, ali i vlažan zrak na prednjoj strani ciklone u zapadnom Mediteranu zbog čega će prevladavati nestabilne vremenske prilike u našoj zemlji.

ECMWF model

I dok nas danas, ali i veći dio utorka očekuje mirno i stabilno vrijeme pod utjecajem polja povišenog atmosferskog pritiska, od utorka njegovim slabljenjem pristižu oblaci sa zapada prema kraju dana, koji u noći na srijedu zahvataju sjeverozapadna, zapadna i jugozapadna područja Bosne kao i Hercegovinu i šire se prema istoku. Od srijede, 02.12. promjena vremena – očekuje nas kiša, često i obilnija, što naročito vrijedi za južnu Hercegovinu, zapadna, jugozapadna područja Bosne, djelomično Krajinu i područja od sjeverne Hercegovine prema južnim obroncima Bjelašnice, gdje do petka može pasti od 40 do 80, lokalno i do 100 mm padavina. Razlog tome je pritjecaj vlažnog i toplog zraka koji pristiže u spomenuta područja gdje vlaga u interakciji s Dinaridima stvara i nakuplja oblake, dok se topao zrak hladi, širi i kondenzuje, zbog čega nerijetko uz najviše planinske masive Hercegovine, prije svega Čabulje, Čvrsnice i u Podveležju, se očekuju i obilniji izljevi padavina. Kako je planina Bjelašnica na neki način prirodna barijera daljem prodoru vlažnih utjecaja prema sjeveru, količine padavina se značajno smanjuju idući od sjevernih obronaka Bjelašnice i Sarajeva prema Tuzlanskom kantonu, gdje će se promjena i najmanje osjećati, a kiše biti tek u manjim jednocifrenim količinama, uglavnom tokom četvrtka. Općenito gledano, vladat će karakteristični uslovi za južno strujanje – u Bosni povremena slaba kiša, a u Hercegovini češća i obilnija.

ECMWF model

Vjerovatnoće za snijeg su sada svedene na minimum, čak i na planinama koje su do 1500 metara nadmorske visine. Prvobitno se očekivalo da će snijeg, nerijetko i obilniji, pasti u većem dijelu zemlje, naročito u Dinaridima gdje se prognoziralo i do 100 mm padavina (sve u snijegu). Bilo bi to idealno za planine i start skijaške sezone! Međutim, pomjeranjem ciklone s njenim centrom zapadnije od naših krajeva, veći dio Bosne potpao je u topli sektor, tj. prednju stranu sistema gdje pritječe topliji zrak. Do jučer činilo se da će Krajina i Dinaridi biti epicentar dešavanja sa snježnim padavinama, no sinoć, ali i jutros ciklona je pomjerena još zapadnije pa se tako i Krajina našla u nezavidnom položaju, na samoj ivici između kiše i snijega, odnosno prednje i zadnje strane sistema. Iako bi zbog hladnije podloge i nižih temperatura zraka u početku tamo i bilo snijega, brzo bi ga prodorom toplijeg po visini zamijenila kiša, no ne ona prava kiša. Naime nad Krajinom postoji mač s dvosjeklom oštricom. Kako se ovdje jugo u prizemlju ne prognozira u početku koji bi zagrijao hladnu podlogu, a topliji zrak struji po visini, postoje idealni uslovi za kišu koja se smrzava pri dodiru s tlom koja stvara opasnu poledicu, naročito u četvrtak.

ECMWF model

Umjesto snijega, od subote osjetno bi u cijeloj zemlji zatoplilo, a u snažnom južnom strujanju moguć je i saharski pijesak ispred nove duboke ciklone sa zapada Europe s kojim bi snježna granica porasla i iznad 2000 metara. Prognozni model UKMO i ECMWF prilično su raspoloženi za afričke utjecaje idućeg vikenda i jak, na udare i olujan jugo. Kao rezultat, za dane vikenda snijeg bi se topio i na najvišim planinama. Ukoliko se ova projekcija i ostvari, Sarajevo bi tako moglo dobiti formiranje najkasnijeg prvog sezonskog snježnog pokrivača u zadnjih 30 godina, budući da je najkasnije formiranje u ovom povratnom periodu registrovano 09.12.2010. godine.

Što se tiče temperatura zraka u većem dijelu zemlje najniže su početkom sedmice, kada se jutarnje temperature kreću od -6 do -1, na jugu zemlje do 2 ºC, a dnevne od 0 do 5 u Bosni, na jugu do 10 ºC. U Krajini porast temperatura očekuje se tek od subote i gdje se one većinom kreću od -2 do 2, dok u ostatku zemlje one su od srijede, 02.12. u rasponu većinom od -2 do 5, na jugu do 8, a dnevne od 3 do 8, na jugu do 12 ºC. Za vikend, jako jugo oblikovat će temperature koje će biti više nego što je to uobičajeno, kako jutarnje, tako i dnevne. Jutarnje temperature, prema trenutnim izračunima, kreću se od 5 do 10, na jugu i u područjima sa izraženom južinom i do 13, a dnevne od 7 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 16 ºC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad