Gubi li SDA još jednu općinu?

Vijesti 30. nov 202013:17 > 13:28
N1

Prema posljednjim podacima, kandidat koalicije četiri sarajevske stranke Amar Dovadžija je u prednosti ispred SDA-ovog kandidata i aktuelnog načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića.

Nakon što su prebrojana sva biračka mjesta, pristupilo se brojanju glasova iz odsustva, mobilnog tima i DKP-a.

Screenshot

Prema ovim rezultatima, Dovadžija je u prednosti ispred Fazlića sa 4.916 glasova. Akif Fazlić ima 4.886 glasova. On je u glasanju u odsustvu, DKP-u i mobilnim timovima za sada dobio 44 glasa dok je Dovadžija dobio 31 glas.

Utvrđeni izborni rezultati će uslijediti tek kad se objedine rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezultati glasanja iz inostranstva, putem mobilnih timova i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Tek nakon što Centralna izborna komisija BiH objavi utvrđene izborne rezultate, subjekti navedeni u članu 5.30. stav (1) Izbornog zakona BiH mogu u roku od tri dana podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića i to pod uslovima i na način propisan tim članom.

Glasački listići sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, glasački listići birača koji su glasali putem redovnih i COVID-19 mobilnih timova, glasački listići birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima će se brojati u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji rada i utvrđivanja rezultata glasanja u Glavnom centru za brojanje za Lokalne izbore 2020. godine u Glavnom centru za brojanje glasački listići se broje sljedećim redosljedom:

nepotvrđeni-kovertirani glasački listići,
glasački listići za glasanje u odsustvu,
glasački listići za glasanje putem mobilnog tima,
glasački listići za glasanje poštom,
glasački listići za glasanje u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH,
glasački listići za glasanje putem posebnog (COVID-19) mobilnog tima i
glasački listići, u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju.

Brojanje glasačkih listića u Glavnom centru za brojanje još nije počelo jer se očekuje dostavljanje navedenih kategorija glasačkih listića iz Skladišta Centralne izborne komisije BiH. Sve aktivnosti u Glavnom centru za brojanje mogu posmatrati posmatrači akreditirani za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad