Komšić: Aktivnosti Oružanih snaga BiH državu vode u NATO

Vijesti 01. dec 202011:16 > 11:17
N1

Oružane snage Bosne i Hercegovine danas obilježavaju 15. godišnjicu postojanja. Prisutnima na svečanosti povodom 1. decembra - Dana Odružanih snaga BiH obratio se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Donošenjem Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, kao i Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, prije 15 godina započet je proces uspostavljanja profesionalnih i za različite vidove aktivnosti obučenih oružanih snaga naše zemlje. Tim propisima, omogućeno je formiranje takvih oružanih snaga u koje mogu biti uključeni svi, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost, pod uslovom da su okviru svojih profesionalnih sposobnosti mogu podnijeti izazove koje traži pripadnost Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, naveo je Komšić.

Kako je kazao, svoju sposobnost za najveće izazove naši vojnici, pokazali  su u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija i NATO saveza, gdje su učestvovali u veoma složenim i zahtjevnim zadacima, što je dovelo do toga da su dobili visoke ocjene u tim nadnacionalnim organizacijama.

“Posebno sa ponosom trebamo istaći donošenje Programa reformi Bosne i Hercegovine, kao nastavak aktivnosti iz 2009. godine, kada je naša zemlja zvanično zatražila uključivanje u MAP sistem u NATO savezu, odnosno Akcioni plan za članstvo u toj organizaciji.  NATO je već naredne godine u Talinu odobrio učešće Bosne i Hercegovine u MAP-u, doduše uvjetno, što je bilo vezano za upis vojne imovine na državu Bosne i Hercegovina, ali od 5. decembra 2018. godine,  Sjevernoatlantsko vijeće, kao organ koji donosi odluke u NATO savezu, odobrilo je puno učešće Bosne i Hercegovine u MAP-u, pozvavši našu zemlju da podnese svoj prvi Godišnji nacionalni program. To smo učinili podnošenjem Programa reformi, koji sadrži svih pet poglavlja, sa strukturom i elementima kako to NATO traži od svih učesnika u MAP-u. Tom prilikom, uspjeli smo ‘otkočiti’ aktivnosti na reformi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su vezane za modernizaciju i popunjavanje prema NATO standardima, kako bi naše Oružane snage bile još bolje i kvalitetnije organizirane i opremljene”, naveo je on.

Čestitatao je Oružanim snagama BiH i Ministarstvu odbrane BiH na ispunjenjenih preko 70% posto aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine, u otežanim okolnostima koje su uzorokovane pojavom pandemije koronavirusa.

“Ispunjavanje tih aktivnosti našu državu legitimira za dostavljanje sljedećeg Programa reformi, koji ćemo dostaviti u sjedište NATO saveza u narednom periodu. Taj proces koji ima oblik dvosmjerne komunikacije i jako je važan za Bosnu i Hercegovinu, jer osim vojnog dijela, ispunjavanje kriterija prema NATO-u znači i uspostavljanje potpune vladavine prava, zaštitu ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine na  individualnom nivou, reformu pravosudnog sistema, povećanje transparentnosti i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Svi ti procesi komplementarni su i sa onim reformama koje od nas traži Europska unija, kako bismo kroz te reforme dostigli status kandidata, a nakon toga i otvaranje pregovora o različitim poglavljima, u okviru nove metodologije za prijem zemalja u članstvo Europske unije”, kazao je.

“To su paralelni procesi, koji imaju niz zajedničkih elemenata, pa kada vidimo da postoje državne institucije koje mogu u jednoj godini ispuniti 70% planiranih zadataka, to mi daje za pravo da vjerujem, kako bismo relativno brzo mogli nastaviti ispunjavati i druge kriterije, te sticati legitimitet za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu. Takvo nešto, bilo bi od krucijalnog značaja za Bosnu i Hercegovinu. Upješno učešće u multilateralnim vojnim vježbama, doprinijelo je i nedavno uspješno održanoj bilateralnoj vojnoj vježbi na Glamoču u saradnji sa vojnim snagama prijateljskih Sjedinjenih Američkih Država”.

Aktivnosti Oružanih snaga BiH kvalitetan su pokazatelj da znamo kako se radi posao, da imamo profesionalni kadar koji zna raditi svoj posao i sa moje strane dozvolite da izrazim svoje iskrene čestitke, pourčio je.

“Oružane snage Bosne i Hercegovine, unatoč nizu poteškoća prije svega u finansijskom smislu, iz godine u godinu bilježe kontunuirani napredak, te se pokazuju kao granat stabilnosti države i zaštite teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da ćete i dalje na ponos svih građana Bosne i Hercegovine, uspješno obavljavati svoje zadatake, kako u zemlji tako u inostranstvu. Svim pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegoviine želim sretan Dan Oružanih snaga BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad