Da li će ambasadori PIC-a podržati Valentina Inzka

Vijesti 01. dec 202018:03 > 19:26
N1

Zasjeda Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira. Komunike, standardno, sutra. Među temama koje će biti razmatrane svakako su nastupi visokog predstavnika Valentina Inzka te lidera SNSD-a i HDZ-a pred Vijećem sigurnosti UN-a. Dodik i Čović i danas o Inzku i njegovom odlasku iz BiH. A sutra, očekuje se da većina ambasadora stane na stranu Inzka, ali se očekuje i ko neće.

Neformalni, nenavođeni skup – tako je Milorad Dodik ocijenio zasjedanje ambasadora u Sarajevu. Tvrdi da nikada nije pročitao njihov komunike.

“Koliko je važna ta sjednica ja prvi put čujem da se danas održava, koliko je sati, evo pola jedan, dakle nisam imao pojma da se održava, koliko je to važno eto i koliko to uznemirava javnost ovdje, taj PIC koji samo sjedi zbog sebe i zbog svojih nekih stvari, odavno su oni prestali da upravljaju ovom zemljom na način na koji su naučili”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Da li će ambasadori podržati visokog predstavnika? Hoće li zatražiti zabranu putovanja u EU za Milorada Dodika, zbog, između ostalog i neuklanjanja ploče s imenom osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama? Dodika pretjerano ne zanima. O visokom predstavniku i danas najgore.

“Šta sam imao rekao sam mu neki dan u onom našem obraćanju, da sam u prilici ponovo bi sve to ponovio”, rekao je Dodik.

Nazvavši ga nedavno monstrumom pred ambasadorima UN-a, Dodik je Inzka pozvao i da zajedno uklone ploču Radovana Karadžića. No danas kaže – odluku o tome isključivo donosi rukovodstvo Studentskog doma. Kao i tokom govora pred Vijećem sigurnosti UN-a, Dragan Čović i danas o OHR-u umjerenim tonom.

HDZ vrlo jasno već duže vrijeme govori da je došlo vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika i što se to prije desi biće svima bolje, da jednostavno Institucije BiH na svim razinama preuzmu odgovornost za taj proces probližavanja ka EU to je ono što očekujemo”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH.

Nakon što je njegove redovne izvještaje pred UN-om Dragan Čović nazvao manjkavim i površnim, danas je Inzku uputio i pismo. Izrazio je nadu kako su stigla bolja vremena u kojima je i visoki predstavnik počeo shvatati frustraciju hrvatskog naroda dijelovima Izbornog zakona. Očekivano je i da PIC ponovo razmatra ovo pitanje. No da li će biti i govora o nametanju Zakona o negiranju genocida?

“Ima još vremena ali razmišljamo o tome i sve konkretnija je podrška i sve veća, ali gledajte takav Zakon bi trebao biti nešto sasvim normalno, pošto u svim evropskim zemljama imamo Zakon o negiranju holokausta i da podsjetim još jednom, bio je jedan engleski istoričar u Austriji koji je tvrdio da holokausta nije bilo, dobio je tri godine zatvora, i tako treba rješavati te probleme”, rekao je Inzko.

Izvjesno je također, nakon brojnih uvreda pojedinih bh. političara na račun Valentina Inzka kako bi ambasadori PIC-a mogli dati podršku svom kolegi. Jednako kao što su nedavno to učinili i brojni zvaničnici Vijeća sigurnosti UN-a.

“Zahvaljujemo se Inzku na njegovom radu na očuvanju mira u Bosni i Herecegovini. Nastavljamo vam davati podršku u Vašem radu. Nastavljamo podržavati rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i njegovih stranih sudija te vjerujemo kako je njihovo iskustvo ključno u uspostavljanju pravosuđa u skladu sa Daytonom”, rekao je Gunter Sautter, zamjenik njemačkog ambasadora.

Na koncu, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH bi tokom današnjeg i sutrašnjeg zasjedanja, mogao razmatrati i realizaciju lokalnih izbora u BiH, kao i predstojeći izborni proces u Mostaru. Javnost će zaključke saznati sutra u komunikeu, koji podsjećamo, do sada nikada Rusija nije podržala. A Milorad Dodik pročitao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad