Arnaut: Tegeltija će po zakonu biti dužan da se odazove

Vijesti 01. dec 202018:27 > 18:29
N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut uputio je inicijativu kojom se traži od nižih nivoa vlasti da imena ulica, trgova, škola i drugih javnih površina nazvanim po osobama koje su djelovale na strani, sarađivale ili na drugi način podržavale ili opravdavale okupacijske nacističke i fašističke snage tokom Drugog svjetskog rata, zamijene sa imenima osoba iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao Pravednici

Je li vaša inicijativa utopija u BiH?

Nije. Ja sam već prije godinu dana uspio sa inicijativom da se javna površina u Kantonu Sarajevo imenuje po heroju Narodnooslobodilačke borber. Park u centru Sarajeva imenovan je po Jeleni Vitas. Mislim da ukoliko bude iste volje možemo uspjeti i sa ovom inicijativom. U svakom slučaju, sramota je da BiH ima ulice i škole nazvane po nacističkim i ustaškim okupatorima.

I u Sarajevu ima spornih ulica i škola, poput one nazvane po Mustafi Busuladžiću, zbog koje Naša stranka sa svojim partnenom Konakovićem nije mogla naći zajednički jezik?

To ime treba promijeniti, procedura nije toliko komplikovana. Međutim, na žalost, nije jedini i nije najgori primjer. Imam ulicu u Sarajevu nazvanu po oficiru SS-a. Isto tako i u Kladnju, da ne govorim o Banjaluci i Mostaru. To je sve na sramotu Bosne i Hercegovine. Trebamo ponuditi alternativu – da se ulice nazovu po pravednicima.

Je li utopija i novi prijedlog Ustava BiH, koji stiže od SDP-a, prema kojem bi država trebala dobiti jednog predsjednika, ali i premijera? Milorad Dodik je već poručio kako je to neprihvatljivo.

Bolje je pitati SDP da li su osigurali većinu. Ne znam da li su to uradili, ali bih, ako se ispune svi uslovi, podržao taj prijedlog.

Kako komentarišete današnja hapšenja u Srebrenici među kojima ima i osoba iz SDP-a?

Nemam nikakvih detalja osim onoga što sam vidio u medijima. U svakom slučaju jedna apsolutna sramota da se ovakve stvari dešavaju bilo gdje u BiH, a posebno u Srebrenici. Ako se pokaže ovo tačnim, bit će velika sramota za sve koji su bili povezani sa ovim slučajem. Baca se sjena i na validnost izbornog procesa u ovoj opštini.

Da li će se predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija naći pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama?

Ako Komsija odluči da ga pozove, Tegeltija će po zakonu biti dužan da se odazove.

Šta biste pitali Milana Tegeltiju?

S obzirom da je potencijalni svjedok ne pada mi na pamet da otkrivam svoja pitanja. I nikada ranije nismo davali pitanja. Ova Komisija se zaista odlikuje transparentnošću i sva naša saslušanja su javna.

Da li ste zadovoljni radom Tegeltije?

Odgovor na to pitanje može se vidjeti po mojim glasanjima. Svaki put sam glasao protiv izvještaja o radu VSTV-a. Ovdje je bitinije pitanje koliko smo zabrinuti ovim što se dešava u VSTV-u. Samim tim da se OSCE riješio diplomatskog jezika i stvari nazvao pravim imenom – pokazuje da BiH i građani moraju biti zabrinuti radom VSTV-a. Nije samo upitna korupcija u VSTV-u, nego i što nećemo dobiti kandidatski status dok se stanje u pravosuđu u potpunosti ne popravi. To je rekao i sam Sattler.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad