HDZ preko SNSD-a do gradonačelnika Mostara?

Vijesti 01. dec 202018:35 > 19:36
N1

Milorad Dodik i Dragan Čović danas su u Mostaru razgovarali o lokalnim izborima koji predstoje u ovom gradu. Poručili su kako SNSD i HDZ oduvijek imaju dobru saradnja koja će se nastaviti i u Mostaru. Ukoliko osvoje očekivani broj glasova, HDZ i srpska lista Ostajte ovde iza koji SNSD-a, mogli bi ostvariti prostu većinu u budućem Gradskom vijeću Mostara, u konačnici izabrati gradonačelnika.

Iako o tome danas nisu govorili, nije tajna kako HDZ računa na podršku SNSD-a, odnosno stranaka okupljenih oko srpske liste. Naravno, ukoliko i jedni i drugi uzmu priželjivani broj glasova koji za HDZ omogućio 16 vijećnika, odnosno Srpska lista najmnaje dva od očekivana četiri mjesta koliko je minimalna kvota za konstitutivne narode. U tom slučaju HDZ bi mogao imati prostu većinu u grdaskom vijeću, odnosno sutra možda i presuditi gradonačelnika.

N1

Gradsko vijeće Mostara sastavljeno je od 35 vijećnika. Iz šest gradskih područja koja su ujedno i izborne jedinice u Gradsko vijeće biće izabrana 22 vijećnika.

U izbornim područjima gdje domintno živi hrvatsko stanovništvo, gradskim područjima Jugozapad, Zapad i Jug bira se 7, odnosno 4 i 2 vijećnika. U područjima gdje su Bošnjaci većina Sjever, Stari grad, i Jugoistok bira se 5, odnosno po dva vijećnika. Preostalih trinaest gradskih vijećnika bira se na području cijelog Grada kao jedne izborne jedinice.

N1

Nijedan od konstitutivnih naroda, niti iz grupe ostalih, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću, Po 4 (četiri) kandidata iz reda konstitutivnih naroda i jedan kandidat iz reda ostalih bira se sa Gradske liste.

Dakle, Mostarci ce imati dva listica za glasanje, jedan za svoje izborno područe, drugi na kojem ce glasati za kandidate sa listi za cijeli Mostar. Ko će imati većinu u Gradskom vijeću biće do kraja neizvjesno jer iako se radi o većinski hrvatakim i bošnjačkim područja, to ne znaci da Bošnjaci ili Hrvati žive samo u određenim dijelovima grada i da će glasati po nacionalnom ključu, odnosno za nacionalne stranke.

A tu su i Srbi, kojih je prema posljednjem popisu oko 4400 odnosno, oko 4,2 posto, a koji su do sada uglavnom glasali za liste građanskih i lijevih opcija, odnosno ostali. Ovaj put, animiranje srpskog stanovništva krenulo je i prije kampanje, nikada ranije Milorad Dodik ovako često nije posjećivao Mostar.

N1

Za sve važnije odluke u Gradskom vijecu nepohodna je dvotrećinska većina, od izglasavnja budžeta do izbora gradonačelnika. No u slucaju gradonačelnika, ukoliko u dva ciklusa ne bude izabran, treći put bira se prostom vecinom. Zbog ovakvog načina izbora, podsjetimo, gradskim vijećnicima iz prethodnog saziva je bilo potrebna godin dana da izaberu gradonačenika jer ni HDZ-a ali i SDA nisu imali potrebne većine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad