Ministarstvo odbrane BiH pred sudom zbog zabrane hidžaba

Radio Slobodna Evropa

Pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) Emela Mujanović tužila je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) za diskriminaciju i povredu prava na slobodu vjere, nakon što joj nije dozvoljeno nošenje hidžaba u službi.

Emela Mujanović je profesionalna vojnikinja koja već devet godina nosi hidžab ili maramu. Zbog svoje odluke da pokrije glavu prema islamskim propisima, suočila se prvo sa suspenzijom, a potom i premještanjem u jednonacionalnu kasarnu u Ustikolini, na istoku Bosne i Hercegovine, o čemu je Radio Slobodna Evropa izvještavao prošle godine.

Emela je nako toga, 26. marta 2020. godine pred Sudom BiH tužila Ministarstvo odbrane BiH, u čijoj je nadležnosti, prema Zakonu o odbrani BiH, organizacija Oružanih snaga BiH. Glavna rasprava u ovom sudskom postupku je održana 7. oktobra, a nastavak je zakazan za 27. januar 2021. godine.

Emelin advokat Emir Kovačević u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da, bez obzira što je ona pripadnica Oružanih snaga, postoji zakonska mogućnost „da se vodi građanski postupak“ pred Sudom BiH u slučaju povrede ljudskih prava i diskriminacije.

“Mi smo ih tužili po dva osnova. Prvi osnov je povreda prava na slobodu vjere, koja je garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Drugi osnov je diskriminacija, također, na osnovu vjere”, objasnio je advokat Kovačević.
Šta kaže Pravilnik Oružanih snaga BiH?

U Pravilniku o uniformama Oružanih snaga BiH, se navodi da „vojnim licima nije dopušteno nošenje pojedinih dijelova vojne uniforme u kombinaciji s civilnom odjećom i/ili opremom, kao ni kombinacije dijelova različitih kompleta vojne uniforme“.

“Nije dozvoljeno samovoljno mijenjati izgled, veličinu, kroj i sastav vojne uniforme. Vjerska obilježja uz uniformu mogu se nositi na način da ista ne budu vidljiva”, ističe se u Pravilniku koji je usvojen 2017. godine.

Emela Mujanović u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine počela je raditi 2008. godine i to u kasarni u Zenici. Nakon toga je otišla na školovanje u Grčku, gdje je bila do 2011. godine, kada je odlučila da „se pokrije“, odnosno stavi hidžab.

Po povratku u kasarnu Pazarić, udaljenu dvadesetak kilometara od Sarajeva, nadređeni su joj sugerisali da skine maramu. Nakon što to nije prihvatila, dobila je pismenu disciplinsku kaznu, potom i premještaj u „jednonacionalnu“ kasarnu.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, do zaključenja teksta, nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o slučaju Emele Mujanović. No, njen advokat kaže kako u Oružanim snagama BiH misle da je Emela Mujanović nošenjem marame prekršila Pravilnik o uniformi u Oružanim snagama BiH.

“Mi ovom tužbom osporavamo taj pravilnik koji ograničava ženama muslimankama da nose hidžab”, objašnjava Emelin advokat, Emir Kovačević, ocjenjujući da to „ograničenje“ nije u skladu sa Evropskom konvencijom.

“Tamo su eksplicitno navedeni ti legitimni ciljevi, a to su pitanje javnog reda, pitanje zdravlja, pitanje prava i sloboda drugih osoba i javni poredak”, objašnjava on.

Prema dostupnim podacima, skoro 270 žena u Oružanim snagama izjašnjava se kao Bošnjakinje. Među njima je značajan broj onih koje redovno prakticiraju vjeru.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad