Arijana Memić za N1: Nadam se da je ovo početak kraja vladavine mita i korupcije

Vijesti 02. dec 202010:32 > 10:34
N1

Arijana Memić, zastupnica Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo, tokom gostovanja na N1 rekla je kako se nada da će nova Vlada Kantona Sarajevo ujedno i značiti početak kraja vladavine mita i korupcije. Memić je kazala da sva dešavanja u Kantonu Sarajevu su odraz stanja u kompletnoj državi.

Memić je kazala kako su stvari u KS mnogo transparentnije i zahvaljujući društvenim mrežama, te da su se raniji skandali građanima iznosili kroz neke ograničene oblike. Spomenula je kako je šestorka prva Vlada KS koja je na transparentan način izvještavala građane o svakom bitnom koraku i kako je za vrijeme te vlade svaki građanin znao imena i prezimena ministara.

“Vladu ‘Petak 13.’ pamtimo po aferi Asim. Umjesto da SDA preuzme odgovornost, oni relativiziraju snimak i aferu i koriste to da li je neko bio u ratu ili nije. Narod je pomalo umoran od te priče, umorni su i borci. Počašćeni smo i aferom respiratori. Ne smijemo zaboraviti ni ostavke u kriznim štanovima, ministarstvu, katastrofalnu situaciju u zdravstvu. Rad te vlade je ostao isti uprkos kritikama”, izjavila je Memić.

SDA se sada najviše bavi unutarstranačkim prepucavanjima, istakla je Memić, dodavši da se rijetko kada može iz te stranke čuti kritika o stanju u zdravstvu.

“Bitno im je da ostanu na pozicijama na kojima su privilegovani. Takav pristup došao je na naplatu. Sva ova drama za mene je epilog dugogodišnjeg lošeg rada. Problemi se ne mogu riješiti ni raspodjelom funkcija, nadam se da je ovo početak kraja vladavine mita i korupcije”, poručila je Memić.

VEZANE VIJESTI

Govorila je Memić i o novoj Vladi Kantona Sarajevo, rekavši da bi voljela da se na njenom čelu nađe žena po prvi put.

“Ne sumnjam da će Četvorka odabrati najboljeg među kandidatima koji će raditi transparentno i u interesu građana”, istakla je Memić.

Naša stranka predlaže Edina Fortu ponovo, ali je kazala da i Narod i pravda ima pravo da predloži novog mandatara Vlade KS.

“Ono što je bitno je da radi u interesu građana, transparentno. Kada bude odlučeno ko će biti mandatar – on treba dostaviti imena ministara 12 dana prije sjednice. Mi bi do kraja decembra trebali imati novu vladu, a o imenima ne bih da govorim još”, kazala je Memić.

Spominju se neka imena koja su bila u Vladi KS za vrijeme Šestorke, poput Lejle Brčić, Admira Katice i Adnana Štete. Memić je rekla kako bih ih ona lično voljela vidjeti na ministarskim pozicijama, jer smatra da su dobro radili. Ipak, zvanične odluke o njihovom povratku na pozicije – nema.

Zatražila je Memić svojevremeno smjenu direktorice i rukovodstva Kliničkog centra u Sarajevu, zbog, kako je navela, neadekvatnog organiziranja zdravstvene zaštite stanovništva u uvjetima pandemije. No, taj prijedlog tada nije razmatran. Hoće li imati ovakve inicijative opet?

“Tražila sam na sjednici Skupštine da se zastupnici izjasne, ona tada nije naišla na podršku većine. Samim tim nije usvojena. Podnosila sam i Etičkom komitetu Ljekarske komore – nisam dobila odgovor. Smatram da se neprestano politizira funkcija KCUS-a, da se zloupotrebljava politička pozicija generalne direktorice”, istakla je.

Ona je kazala da će ovakvih i sličnih inicijativa biti, te da će se sve borbe voditi institucionalno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad