Osman Mehmedagić: Nisam kriv

Vijesti 02. dec 202016:55 > 20:17
N1

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovini Osman Mehmedagić i suspendirani uposlenik te agencije, Muhamed Pekić, izjasnili su se da nisu krivi pred Sudom BiH, u predmetu koji se protiv njih vodi zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti. Izjašnjavanje o krivnji je pratio Boris Brezo.

Treći dolazak šefa državne obavještajne službe u sud. Pred sutkinjom Enidom Hadžiomerović ustvrdio je da je razumio optužnicu, ali da se ne osjeća krivim.

Da nije kriv izjasnio se i Muhamed Pekić, a njega je ranije Mehmedagić suspendirao sa pozicije u OSABiH.

Optužnica tereti Mehmedagića da je u suradnji sa Pekićem, koji je tada bio šef cyber odjela, koristio resurse agencije u privatne svrhe, u namjeri da se domogne informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv šef OSA-e. Kako saznajemo, optužnicom se precizira način na koji su, kako se navodi, nezakonito izuzeli snimku video nadzora iz jedne poslovnice pošte u Sarajevu.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zlouporabili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navode iz Tužiteljstva BiH.

Advokatica Mehmedagića Senka Nožica, nije htjela, otkrivati strategiju obrane, ali ostaje pri tvrdnji da je Mehmedagić potpuno nevin.

“Imamo strategiju obrane da obranimo našeg branjenika, koji je nevin prije nego je optužnica podignuta. Stojimo pri tome da je politički motiviran”, rekla je Nožica.

I sutkinja Hažiomerović tokom ročišta je podsjetila na presumpciju nevinosti.

“Vi se smatrate neivinim za ovo krivično djelo sve dok se eventualno vaša krivica ne utvrdi pravosnažnom sudskom odlukom”, kazala je sutkinja.

Osmana Mehmedagića, tek čeka suđenje u ovom predmetu, ali se iz Tužiteljstva pokreću nove istrage protiv njega. Također temeljena na anonimnoj prijavi, tužiteljstvo je donijelo naredbu o provođenju istrage, a na listi su, uz direktora OSA-e, i ministar sigurnosti Selmo Cikotić, te Muriz Druškić, aktualni član Drugostepene komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja. Na teret im se stavlja zloupotreba položaja u vezi s nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu te komisije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad