Nelogičnost PCR testiranja prilikom putovanja državljana BiH

Vijesti 02. dec 202018:47 > 19:11
N1

Nadležni organi još nisu uveli reciprocitetne mjere ulaska za državljane zemalja u kojima je onemogućen ulazak građana Bosne i Hercegovine, poput susjedne Hrvatske. Uz brojne izuzetke, generalno pravilo za ulazak stranih državljana u BiH je negativan PCR test. Bez obaveznog PCR za sve koji ulaze u BiH, nastupajući praznici i ski sezona, bez adekvatnih mjera, mogli bi pogoršati epidemiološku situaciju.

U skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji  trenutno je dozvoljen ulazak jedino onim stranim državljanima koji imaju PCR test koji nije stariji od 48 sati, uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera.

Vrlo je jednostava procedura ako želite iz UAE putovati u BiH. Maid i Sefard, koji su stigli iz Dubaija, ispričali su kako izgleda.

“Kada sam došao na aerodrom morao sam napraviti test na koronu koji nije smio biti stariji od 48 sati. Pokazao sam im test da sam negativan prilikom polaska iz Dubaija, nakon čega su me pustili da prođem. Isto su tražili i ovdje u BiH nakon čega su mi dozvolili da uđem u zemlju”, priča Maid.

“Da imam dva testa na koronu jedan kada sam dolazio ovdje i drugi sada prije povratka u Dubai”, dodaje Sefard.

Postoje izuzeci. Bez negativnog nalaza PCR testa na korona virus u Bosnu i Hercegovinu mogu ući državljani Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihova maloljetna djeca i supružnici koji su državljani drugih zemalja.

“Isto vrijedi i za diplomate, timove civilne zaštite, pripadnike oružanih snaga, kao i vozače i suvozače teretnih motornih vozila prilikom transporta robe, a i za putnike u tranzitu, ako se vraćaju u zemlju uobičajenog boravka”, otkriva Franka Vican, Granična policija BiH.

Za razliku od Maida i Sefarda, koji su uz određene uslove mogli ući u BiH, bh. državljani i pored negativnog PCR testa mogu biti vraćeni iz zemalja koje ne dozvoljavaju turistički boravak, kakva je recimo Njemačka. Nekoliko bh. državljana već je vraćeno iz ove zemlje

“Organi Savezne Republike Njemačke nisu dužni da nas informišu jer tu se radi o prekrašju pravila koji su ovdje i onda se vraćaju u matičnu zemlju. Mi onda privatnim kanalima dobijamo te informacije ili nas zove familija dok je neko baš u tom vremenu povratka. Nažalost, mi ne možemo nikako tu da pomognemo iz prostog razloga jer je tu učinjen prekršaj, institucije SR Njemačke vrlo revnosno rade svoj posao – vraćaju te ljude i onda se oni nalaze u problemima”, kažer Lučiano Kaluža, generalni konzul BiH u Frankurtu.

Za to vrijeme u BiH još uvijek nema informacija o reciprocitetnim mjerama. Pred nastupajuće praznike dolazak stranih državljana i djaspore mogao bi pogoršati epidemiološku situaciju. Predstavnici zdravstvenog sektora naglašavaju i nelogičnost samog PCR testiranja pri ulasku u neku zemlju.

“Sam PCR test pokazuje da li imate korona virus ili ne, trenutno. Samim tim osoba danas ako se testira može biti negativna, a za 24 ili 48 sati može biti pozitivna zavisno od toga da li se nalazi u periodu inkubacije ili ne. Sama zabrana ulaska bez PCR otežava kretanje u cijelom svijetu, a sa druge strane mi ne vidimo da to utiče na ublažavanje same epidemiološke situacije”, pojašnjava Branislav Zeljković, Institut za javno zdravlje RS.

Eventualne reciprocitetne mjere prema zemljama koje ne dozvoljavaju ulazak državljanima BiH je odluka koju donosi Vijeće ministara, a na prijedlog Ministarstvo sigurnosti BiH iz kojeg danas nismo dobili odgovor da li će tako i postupiti. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad