Prilika za sarajevske ljepotice – postati broj 1 ski destinacija Evrope

Vijesti 02. dec 202018:58 > 19:12
N1

Bh. planine uveliko se spremaju za vrijeme praznika, zimsku sezonu, skijaše i goste. Prva u Evropi ove godine stazu je otvorila Jahorina, zahvaljujući vještačkom snijegu. Za skijaše se na sličan način priprema i Bjelašnica. Prilici da budu skijaška destinacija broj 1 u Evropi raduju se svi, ali oprez se stavlja na prvo mjesto. Ove godine, na planinama neće biti koncerata, žurki ni proslava.

Praznik u Sarajevu, odnosno na bh. planinama. Za turiste iz Ujedinjenih Arapaskih Emirata, njihov nacionalni dan prilika je za mini odmor i uživanje u našim ljepotama.

“‘Na odmoru smo, danas je naš nacionalni praznik, 2. decembar. Željeli smo nešto drugačije i za ovaj odmor došli smo ovdje”, priča turista.

Djevojke ne skijaju i kažu, doživljaj im je praviti Snješka Bjelića. Bili skijaši ili ne, Jahorina ove zime nudi više nego ikada. Uz najavu da će evropska skijališta biti zatvorena, sve je više zainteresovanih za naša skijališta. Interesovanje je veliko, a na snazi će biti i stroge mjere.

“Uglavnom su gosti iz regiona. Ove godine imamo više onih iz Hrvatske i Slovenije. Treba iskoristiti tu šansu, to je ogromna odgovornost. Jer prije svega želimo bezbrižan boravak skijaša na Jahorini, to je prioritet. I da svi skijaši koji dođu ne očekuju after partyje, ne očekuju koncerte. Toga ove godine neće biti”, jasan je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

A da ne bi bilo ni gužvi, ski pas se može kupiti online i na više prodajnih mjesta nego ranije. Kapacitet gondole smanjen je sa 10 na 4 osobe, žičara će se dezinfikovati tri puta dnevno, a skijaši koji ne nose kacigu ili bandanu neće moći biti na skijalištu.

“Svaki skijaš koji ima simptome može da se testira na Jahorini i da dobije rezultat u toku dana. To je urađeno i zbog gostiju iz regiona. U nekim državama već traže PCR test ako ulazite iz BiH. Tako će to moći uraditi ovdje, a imaće i popust ako imaju ski pas”, navodi Ljevnaić.

Skijašima je najveća briga – kako očuvati vještački snijeg i kada će pasti onaj prirodni. O virusu kažu, ne razmišljaju, i ne plaše se.

“Zato što je skijanje na otvorenom, poštuje se distanca, na šestosjedu može troje, svi imaju maske, kacige, rukavice…bolje je nego u kafani.”

“Svake godine kupujem sezonsku kartu. Nikad nije rano, za prave skijaše”, samo su neki od komentara.

Za prve skijaše sprema se i Bjelašnica. Niža cijena ski karata za crni petak animirala je posjetioce. Radi se na osnježavanju staza, i čeka otvaranje sezone.

“Zvanično smo planirali 12., ali kažem, ako vremenski uslovi, koji nam trenutno pogoduju, budu ovaki i dalje nadamo se da ćemo ovaj vikend otvoriti skijališta na Bjelašnici”, kaže Edis Baković, v.d. direktora ”ZOI ‘84”.

Uz brojne pogodnosti koje se nude posjetiocima i mjere zaštite i predostrožnosti, ovo bi mogla biti jedna od najuspješnijih zimskih sezona. Hoće li tako biti, po prvi put zavisi više od ljudi nego od vremenskih prilika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad