Otkrivena još dva slučaja zloupotrebe dokumenata Srebreničana na izborima

Vijesti 02. dec 202018:54 > 19:21
N1

Otkako je informacija o izbornim malverzacijama na lokalnim izborima u Srebrenici objavljena u javnosti, svakodnevno se javljaju osobe čiji su dokumenti navodno bili zloupotrebljeni. Među njima su i Srebreničani koji žive u Njemačkoj Sejdalija Delić i Muhamed Omerović. Do ovih izbora, ističu za N1, nikada nisu imali sličnih problema.

Omerovića je obavijestio rođak mu se ime nalazi na spisku za glasanje u Bajnoj Bašti (Srbija). Pronašao ga je kada je pregledavao spisak na stranici Centralne izborne komisije.

“Preživio sam genocid i ne mogu da vjerujem da jedan Bošnjak to može da uradi. To je jedna tragedija i ludnica u mozgu”, rekao je Omerović za N1.

Kada mu je rođak javio kontaktirao je Aliju Tabakovića koji ga je posavjetovao da napravi zahtjev uz koji će priložiti dokumentaciju da živi i radi u Njemačkoj te poslati CIK-u. To je i učinio.

“Dobio sam papire ovdje i glasao, ali od suda niti druge institucije o tome ko je uradio te dokumente i prijavio me u Srbiju nisam dobio informaciju”, rekao je Omerović.

Delić živi na istoj adresi u Njemačkoj od 2004. godine. Za N1 ističe da je za svake izbore uredno dobijao listiće i glasao bez problema. Ovaj put nije bilo tako.

“Prije dva mjeseca nazvao me moj šurak i pitao da li moja porodica i ja imamo lične karte iz Srebrenice te tražio da pošaljem jer su pokrenuli inicijativu kako bi probali pobijediti gospodu koja negira genocid u Srebrenici. I sam sam preživio genocid i pristao sam. Poslao sam fotokopije naših ličnih karti, a on je rekao da će to proslijediti dalje kome treba. Više se tim povodom nismo čuli”, rekao je Delić.

Registrovao se za glasanje putem pošte preko obrasca za glasanje u julu mjesecu i posalo je CIK-u. Odgovorili su mu da je zahtjev prihvaćen i da će mu listići biti poslani na adresu. Nakon nekog vremena spisak je provjeravao njegov drugi iz Srebrenice i utvrdio da je Delić izbrisan sa spiska. U obrazloženju su naveli kako se prijavio s više adresa. Na spisku nije bilo ni njegove kćerke. Kontaktirao je Inicijativu “Moja adresa je Srebrenica”.

“Kopirali smo dokumente i poslali žalbu CIK-u emailom. Žalbe su uvažene i 17. oktobra je došla pošta za tri člana moje porodice, ali ne i za mene. Nakon što smo kontaktirali CIK rekli su mi da je pošta poslana 26.10. ali ipak nije stigla. Kada sam provjerio na stranici CIK-a, pisalo je da pošta stigla, ali da mi nije uručena i ona je vraćena u BiH. Provjerom je utvrđeno da smo ja i moja kćerka prijavljeni u Bajnoj Bašto u Srbiji što mi je bilo totalno nejasno”, rekao je Delić.

Za zloupotrebu je saznao prije dva dana kada je njegov šurak davao izjavau u SIPA-i u slučaju hapšenja Bege Bektića.

“Nisam imao pojma da je moj šurak fotokopije ličnih karti posalo Bektiću, a ni moj šurak nije znao da će ih on zloupotrijebiti jer je i njemu rekao kako hoće da vide koliko ljudi imaju kako bi vidjeli da li mogu pobijediti. Mene niko od nadležnih nije kontaktirao”, rekao je Delić.

Podsjetimo, Bego Bektić, Enver Hamzić i Muamer Sandžić pušteni su jutros na slobodu, a nakon što su ispitani u SIPA-i. Tužilaštvo BiH je odlučilo da ne podnosi prijedlog za određivanje pritvora. Oni se sumnjiče da su ukrali identitet više srebreničkih Bošnjaka, prijavili ih u Srbiju kako bi osigurali glasove za listu SDP-a i Mladena Grujičića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad