Verlab može nastaviti verifikaciju respiratora Srebrene maline, ali da li će?

Vijesti 02. dec 202019:23 > 19:26
N1

„Mjeriteljska laboratorija Verlab može nastaviti proces zakonske verifikacije spornih respiratora Srebrena malina. Kasno poslijepodne nadležni iz Federalne uprave Civilne zaštite Verlab su obavijestili da su „zakoniti“ i da sa firmom DreMedical, kćerkom firme Profesional Medic iz Beograda, mogu nastaviti posao'', saznaje N1 iz firme Verlab.

Čekalo se, kako su nam iz FUCZ rekli prošle sedmice, mišljenje o tome Federalnog instituta za mjeriteljstvo. N1 je nekoliko dana pokušavao doći do odgovora šta se dešava sa „mišljenjem Federalnog instituta za mjeriteljstvo“, ali ostali smo bez odgovora.

Podsjećamo, Institut za mjeriteljstvo BiH te Institut za akreditaciju BiH, obje državne institucije, predhodno su potvrdili zakonit rad mjeriteljske laboratorije.

Međutim, FUCZ je danas jednu obavijest poslao Verlabu, a drugu izjavu nama: „ Odgovor koji očekujemo ( iz Federalnog insituta za mjeriteljstvo op.a.) još nije dostavljen ovoj Upravi.“

U Zakonu o federalnom mjeriteljstvu jasno je navedeno: „imenovana mjeriteljska laboratorija je laboratorija koja je prethodno prošla proceduru akreditacije u skladu sa ISO 17025 ili proceduru jednako vrijednu proceduri akreditacije i ispunjava zahtjeve iz Zakona o mjeriteljstvu BIH“. Riječ je o Zakonu države BiH! Što je već potvrđeno mišljenjem Državnog instituta za mjeriteljstvo i Državnog instituta za akreditaciju (BATA) ! Ne manje bitno je to da je Federalni institut za mjeriteljstvo dio Ministarstva industrije, energije i rudarstva FBiH.

A ministarstvo je dio Vlade Federacije BiH. Čiji je premijer Fadil Novalić, jedan od osumnjičenih u opsežnom istražnom predmetu Tužilaštva BiH, nazvanom upravo po njemu „ Fadil Novalić i drugi“.

Za N1 iz Tužilaštva BIH je zvanično već potvrđeno: „Istraga je u završnoj fazi i očekuje se podizanje optužnice u skorijem periodu.“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad