Džaferović: Dodik mora promijeniti politiku ili otići sa scene

Vijesti 02. dec 202021:22 > 21:30
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je gostujući u emisiji "Pressing" kako će "Milorad Dodik morati promijeniti politiku ili otići s političke scene jer ne može niko mimo cijelog svijeta".

“Mislim da je cijelom svijetu jasno s kakvom retogradnom politikom imamo posla u BiH i došlo je vrijeme da se neke stvari moraju uraditi”, rekao je Džaferović.

Na pitanje šta bi odlazak stranaca iz Ustavnog suda i OHR-a, koje traži Dodik, značilo za BiH, rekao je da bi njihov odlazak značio da bi Dodik u NSRS mogao donijeti deklaraciju o nezavisnosti i da ne postoji mehanizam koji to može spriječiti.

“Do tada mi ćemo osigurati mehanizma protiv takve mogućnosti, bez toga nema odlaska visokog predstavnika”, rekao je Džaferović.

Komentirajući saradnju Dodika i Čovića, rekao je kako je cilj te saradanje za Dodika “jačanje entiteta na račun države”, a za Čovića “dodatne etničke podjele u BiH”.

“Oni imaju svoje ciljeve. Čovićev cilj nije treći entitet, ne zato što ga ne želi već zato jer nije moguće modelirati. A njegov cilj je da se ništa bez HDZ-a ne može uraditi. On traži da se sve svede na etničke elemente i da niko ne može uraditi nijedna stvar bez HDZ-a, to ne može. Država mora funkcionisati na demokratskom principu uz poštivanje vitalnih nacionalnih interesa”, rekao je Džaferović.

Govoreći o odnosu Hrvatske i Srbije prema BiH, podsjetio je da su one potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma “jer su učestvovale u agresiji na BiH i da imaju samo jedni obavezu – da ne poduzimaju nijednu radnju koja ugrožava suverenitet i integritet BiH”.

“Čujemo razne ideje. Nije podrška tome ako se ne želi potpisati ugovor o granici ukoliko se koketira s tezom da će se Kosovo povezati s RS-om, a Vučić šuti”, kazao je.

Za poruku “da Komšića niko neće primiti u Zagreb” rekao je da je “uvredljiva za BiH, te da govori da se ne poštuju legalne i legitimne odluke građan i institucije BiH”.

“Hrvatska ako želi imati dobre odnose s BiH mora poštovati to. Kod nas ne postoje narodne vođe, žele poslati poruku da nema države ni institucija BiH”, kazao je Džaferović.

Na pitanje šta znači pobjeda Bidena za BiH, Džaferović je rekao kako očekuje da se intenzitet saradnje SAD i BiH sada pojačati, ali da će se stvari u BiH izgrađivati na osnovu evropskih standarda.

Komentirajući što još uvijek nije formirana Vlada FBiH nakon općih izbora, kazao je kako “SDA to želi, ali ne može natjerati HDZ”.

Govoreći o “mini Šengenu” ponovio je kako on ne može biti zamjena za evropski put BiH te da se ne mogu stvarati nikakvie institucije koje bi bile na čelu.

“Mi smo pristupili inicijativi EU koja se ne zove ‘mini Šengen’ već slobodno tržište svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Potpisali smo deklaraciju i taj plan, a ne kao ‘mini Šengen’ nego poboljšanje CEFTE”, kazao je.

O optužbama koje je iznio Fahrudin Radončić na njegov račun kada je u pitanju migrantska kriza nije htio govoriti karakterišući njegov istup kao “vrlo primitivan”.

“Pogledajte rezultate sada kada je došao Cikotić, koliko je migranata bilo prije njegovog dolaska i nakon – mnogo manje ih je sada. Nakon što je zaključen ugovor s Pakistanom mnogi migranti mijenjaju rutu i zaobilaze BiH. Vojska je davno trebala izaći na granicu, ali nema saglasnosti u Predsjedništvu, Dodik nije za”, rekao je Džaferović.

Na pitanje kako vidi budućnosti Bosne i Hercegovine, Džaferović je rekao: “Put BiH je put unutrašnje reintegracije, osiguranja ravnopravnosti svakom čovjeku na svakom njenom pedalju, ukupnih društvenih reformi i integracije u EU i NATO ma što ko o NATO-u mislio”, zaključio je Džaferović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad