Vanredna sjednica VSTV-a: Tegeltija pozvan da podnese ostavku

Vijesti 03. dec 202011:12 > 11:29
N1

Duška Bogojević, advokatica izabrana u VSTV iz Advokatske komore Republike Srpske, također je stala u odbranu Milana Tegeltije na današnjoj vanrednoj sjednici zakazanoj nakon što se Milan Tegeltija, predsjednik ove institucije, prošle sedmice našao u središtu nove afere i objave snimka u medijima objavljen o imenovanju sestre bivše članice VSTV Milijane Buha na jednu od pravosudnih funkcija.

“Godinu i po dana kako sam ja ovdje dešavaju se ružne stvari kojima se daje toliko na pažnji. To remeti lične i profesionalne živote. Ne mogu dozvoliti kao profesionalac činjenicu da raspravljamo da li je predsjednik podoban da vrši funkciju. A za ovih šest godina otkako je predsjednik, ja nisam nikad čula da govorimo o tome šta ste vi konkretno uradili. Mi raspravljamo o nečemu danas što je nepodobno da se uopće raspravlja. Mi smo ovdje svi došli jer nam je neko dao povjerenje. Nismo kucali Tegeltiji na vrata. Ali, stalno se nešto dešava što nama ne dopušta da budemo efikasni, da se vide naši rezultati. Ja sam tek dolaskom u Vijeće vidjela koja je to obaveza i količina posla. Predsjednik nikada nije jednostavno donio odluku. Neću reći da nekada nismo pogriješili, ali ovo zbog čega danas imamo sjednicu strašno je zloupotrebljavanje naše komunikacije i kontakata s bilo kim. Dno dna je da ja naše poruke čitam po portalima. Kada govorim o našoj sigurnosti, ona nam sada svima treba. I ne trebamo pričati o ostavci Tegeltije nego o našoj sigurnosti”, navela je ona.

Zamolila je Vijeće “da se urazumi i da nemamo vanredne sjednice koje su izazvane montažama i podmetanjima”.

“Smatram da se predsjednik nije sam doveo u ovo stanje nego je neko, a vrlo brzo će se utvrditi ko, nas sve doveo u ovu neugodnu situaciju”.

Obratila se i sutkinja Vrhovnog suda RS i članica VSTV-a Jadranka Stanišić.

“Radi se o tome da je jedan audio snimak nas doveo na vanrednu sjednicu, a predsjednik je izložen medijskoj pompi, kritikama medija i međunarodne zajednice da podnese ostavku. Mi treba da zauzmemo stav kada imamo u vidu činjenicu da je došlo do snimka koji nije zakonit i da je upitan kakav je snimak u smislu autentičnosti. Radi se o zamjeni teza. Tu je suvišna rasprava. Umjesto da se bavimo odgovoronošću onih koji su napravili taj snimak mi se zamjenom teza bavimo da li treba nekome ukazati nepovjerenje”.

VEZANE VIJESTI

Kako je kazala, njena poruka iz Viber grupe je postala javna bez njene saglasnosti.

“Neko ko je bio dio Viber grupe mora odgovarati. Dok se to ne ispita ko je od nas osoba koja je dala te poruke  mi kao Vijeće ne možemo o bilo čemu raspravljati. Ja nemam hrabrosti, strah me da govorim na telefon, iako ne pričam ništa što me govorim javno, da li će neko zamjenom teza od toga napraviti nešto drugo. Ne možemo raditi u takvim okolnostima. Kaže da je odgovoran samo onaj za koga se zakonitim dokazima utvrdi da je odgovoran. Smatram i dajem podršku VSTV-u na čelu s predsjednikom Tegeltijom”.

Govorila je i Berina Alihodžić, zamjenica glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i članica VSTV-a.

“Krivičar sam 38 godina. Nesporno je da je nezakonit snimak, ali ima sudska praksa da se takvi snimci mogu upotrijebiti kao dokaz ako je javni interes. Predsjedniče, kažete da ste znali da vas prate prisluškuju. Jeste li to prijavili? Zašto nas niste obavijestili? Da znam i ja jesam li praćena. Ja lično vjerujem u onaj snimak. To je moje pravo. Buha je četiri godine ovdje. Odlično zna šta je sukob i interesa. Šta ima da se sastaje i s vama o tome priča. Pa eto osnovana sumnja za istragu. Poljuljan je ugled institucije. Ja nemam nikakav pritisak ni OHR-a ni bilo koga. Najbitnije je da građani imaju povjerenje u nas i kolege. Hoću časno da odem u penziju. Ja sam spremna ovog časa podnijeti ostavku ako smo mi problem. Ali vi biste trebali, zbog svega ovoga jer do sada ste bili častan čovjek. Molim vas da podnesete ostavku”, navela je Alihodžić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad