Pronađeni posmrtni ostaci pet osoba na ekshumaciji u Sanskom Mostu

Vijesti 03. dec 202013:35 > 13:38
Tužilaštvo BiH

Nakon okončane ekshumacije na lokalitetu Greda pronađeni su posmrtni ostaci, koji će biti upućeni na sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta. Proces ekshumacije danas će biti nastavljen na obližnjoj lokaciji Šušnjari, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

“Na ekshumaciji provedenoj na lokalitetu Greda u Sanskom Mostu, koju je po nalogu postupajućeg tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine koordinirao istražitelj Tužiteljstva BiH, pronađeni su posmrtni ostaci ukupno pet osoba. Prema preliminarnim informacijama, radi se o žrtvama srpske nacionalnosti nestalim u jesen 1995. godine”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Nakon završetka rada na ovoj lokaciji, posmrtni ostaci će biti upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, a ekshumacija će biti nastavljena na obližnjem lokalitetu Šušnjari, udaljenom nekoliko stotina metara od ove lokacije.

U saopštenju se navodi da u procesu ekshumacije sudjeluju predstavnici Instituta za nestale osobe (INO BiH), ljekar sudbene medicine, policijski djelatnici MUP-a USK koji osiguravaju lokaciju, kao i potrebni radnici i mehanizacija.

Istražitelji i stručno osoblje Tužiteljstva BiH, gotovo svakodnevno sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad