Optužbe na vanrednoj sjednici VSTV-a: Ako razumijem, ja bih trebao dati ostavku

Vijesti 03. dec 202014:04 > 14:15
N1

Nakon pauze u vanrednom zasjedanju Visokog sudskog i tužilaščkog vijeća, članovi su se vratili u salu. Uslijedila je burna rasprava, međusobne optužbe između predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije i pojedinih članova Vijeća.

Slavo Lakić, tužilac Federalnog tužilaštva FBiH i član VSTV BiH, kazao je da su hiljade ljudi čule snimak.

“Molim vas, prihvatite dio odgovornosti kao predsjednik. Emotivan je moj govor, ali preuzmite odgovornost. Doprinijet ćete stabilizaciji ove institucije”.

Monika Mijić, v.d. zastupnice Vijeća ministara BiH pred evropskim sudom za ljudska prava, rukovoditeljica ureda zastupnika i članica VSTV BiH kazala je da ne želi razgovarati o snimku.

“Kolega je rekao da se lavina zakotrljala i poklopila ovo vijeće. Mene posebno zabrinjavaju izjave glavnih menđunarodnih partnera, EU, SAD, OHR-a. Bojim se da je iz njihovih stavova jasno da je naš predsjednik iz različitih razloga izgubio povjerenje oni su iskazali želju za novim predsjednikom. S druge strane, zabrinjavajuće je da se neko neovlašteno snima, prati, pogotovo iz pravosuđa. Udruženje sudija RS ima opravdan strah da to može ugroziti neovisnost pravosuđa. O te dvije stvari se moramo izjasniti. Osuđujemo bilo kakvo snimanje i praćenje, ali isto tako Vijeće bi trebalo pozvati predsjednika da, u svjetlu svih okolnosti, razmotri mogućnsot podnošenja ostavke. Jasno je i očigledno, kada je riječ o međunarodnim partnerima, ovom vijeću će biti nemoguće obavljati dalje zadatke”.

 Lejla Hadžić, šefica Kabineta zamjenika ministra pravde BiH i članica VSTV kazala je da “dešavanja koja su izašla na vidjelo i prošle sedmice onemogućavaju VSTV da se bavi suštinskim pitanjima”.

“Bavimo se sami sobom. Nama su oduvijek pomagali međunarodni partneri. Smatram da bi se zadržala efikasnost i vratilo povjerenje građana, predsjednik VSTV mora podnijeti ostavku”.

Nakon obraćanja članova VSTV, govorio je i predsjednik Tegeltija.

“Ne želim da laži koje su o meni izrečene ostanu kao istina u javnosti. Ali, evo, neću se baviti ovom montažom nezakonitom. Odrasli ste ljudi, imate vlastite procjene. Znate sve, šta je autentičnost, kako se utvrđuje. Šta sam imao da kažem na početku sam reka. Kada je u pitanju stav o ostavci, to cu na kraju diskusije. A na početku da kažem, uz dužno poštovanje prema svima, članovi ste Vijeća kojem sam ja još predsjednik. Malo ko u Vijeću ima pravo da mi drži moralne lekcije. Slobodno iznesite, evo sluša javnost, sve što sam uradio u ovom vijeću. Ako sam ikada tražio od vas bilo šta nemoralno ili nezakonito. Svi ste iznijeli stavove, poštujem ih. Stavit ćemo vaše prijedloge zaključaka na usvajanje. Prije toga, osvrćem se na diskusije. Simeunović i Alihodžić bile su brutalne. Kod Biljane su bile i lažljive, neistinite. Imenovanje glavnog okružnog tužioca Bijeljina, konkurs poništen. Biljana koja je bila kandidat nije se ni pojavila na intervjuu. Odluku o poništenju nije donio Milan nego Vijeće. Potpuna je laž da sam jučer na pripremnom sastanku rekao da će u slučaju moje smjene nastupiti nekakvi nemiri. Svjedoci ste mi, gospođa Simeunović je danas pred očima javnosti slagala, učinila direktan disciplinski prekršaj. Govorila je o lobiranjima za izbor članova Vijeća, da joj je neko nudio neku poziciju. Ja sam nju vidio dva puta u životu. Ništa joj nisam nudio niti iko u moje ime. Upravo je na sjednici slagala, Simeunović je direktno komentarisala sadržaj krivične prijave. Direktna interferencija u predmet. Ona je narušila povjerljivost našeg sastanka od jučer. To je uradila i danas i to je disciplinski prekršaj. Moj osjećaj je da ona ovdje govori zbog vlastitih frustracija jer nije prošla u Bijeljinu. Kada je u pitanju Alihodžić, držala mi je moralne lekcije. Dobio sam obavještenje dok ste govorili da ste direktno na prvoj sjednici Vijeća kada je bio izbor vaše sestrične, da ste se formalno izuzeli ali da ste lobirali kod članova podvijeća da se izabere vaša sestrična. To mi je rekla Ružica Jukić. Imam dokaz poruku od Ruzice. Nije korektno držati lekcije na ovako javnoj sjednici. Nikad kod vas ništa nisam lobirao, gurao, tražio nešto nemoralno. Od moje porodice, bliže i dalje, niko nije u pravosuđu, ni u tragovima”, naveo je Tegeltija te nastavio:

“Nikad od vas nisam tražio nikakvu zaštitu, niti sam je dobio. A iza svakog od vas sam stao. Ja sam čovjek koji dobro procjenjuje stvari. Nakon što vidim kako ćete vi to da isformulišete, ja ću se prema tome ophoditi. Što znači, bez namjere da odugovlačim, ja ću zaključiti i pozvati vas da sačinite zaključke i stavit ćemo ih na usvajanje. Ako razumijem, ja bih trebao dati ostavku zbog ukupnog stanja u pravosuđu, a ne zbog ovog snimka, montaže”, rekao je Milan Tegeltija.

Na ovo mu je odgovorila Berina Alihodžić, riječima: “Na početku sam rekla da mislim da ste častan, moralan čovjek. Sada kažem da niste. Iznosite rekla-kazala stvari. Zaboljele su vas moje riječi očigledno.”

Odgovorila mu je i Simeunović.

“Nije tačno da nisam došla na intervju. Tamo sam zatekla članove u sukobu interesa, protiv njih se vodio postupak, a ja bila postupajući sudija. Nisam htjela biti glavni tužilac, nego sam samo htjela da provjerim kako ide taj postupak. Nikakve frustracije nemam. Možda nisam tačan izraz upotrijebila kada sam rekla ‘nemir’, ali da se mogu desiti podjele – to ste rekli. Ja uopšte nisam komentarisala sadržaj vaše krivične prijave, nego da se tako psotavljenom prijavom poistovjećujete s institucijom.”

Tegeltija je odgovorio Berini Alihodžić da ga je duboko povrijedila. Uslijedila je pauza na kojoj će biti formulisani zaključci koji će se naći pred članovima Vijeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad