Sastali se Nelson i Ružnić: Smještaj za migrante hitna potreba

Vijesti 03. dec 202014:59 > 15:02
N1

Američki ambasador u BiH Eric Nelson sastao se danas sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, kako bi razgovarali o problemu migranata u ovom dijelu zemlje i pronalasku rješenja za njihov smještaj.

Kako se navodi u kratkoj objavi na zvaničnom Twitter profilu Ambasade SAD, Nelson i Ružnić su razgovarali o “hitnoj potrebi osiguravanja smještaja za migrante i tražitelje azila.”

Dan ranije, ambasador Nelson je poželio uspješan novi mandat šefu misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH, Peteru Van der Auweraertu, zahvalivši mu na izvanrednom radu.

Također, i Nelson i Van der Auweraert su razgovarali o pitanju migranata, konkretno o “hitnoj potrebi za ponovnim otvaranjem kampa Bira za smještaj migranata i tražitelja azila iz kampa Lipa, kao i o uspostavi dodatnih prihvatnih centara”, saopšteno je iz ambasade.

Kamp Bira u gradskom području Bihaća zatvoren je krajem septembra na inicijativu lokalnih vlasti. Uprkos osudama iz Europske unije i međunarodnih organizacija, vlasti USK su odbijale zahtjeve za ponovnim otvaranjem Bire ili drugih prihvatnih centara za migrante u gradskom području.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad