Sve više pacijenata u BiH zahtjevaju podršku kisikom

Vijesti 03. dec 202016:59 > 19:44
N1

Uz pravosudne i političke afere, posljednju godinu dana bh. svakodnevnicu obilježava i pandemija korona virusa. Ohrabruje blagi pad broja novozaraženih posljednjih dana, a odgovornost je na nama da tako i ostane. Danas 1.161 slučaj zaraze, oporavilo se nešto manje - 1.081 osoba. Preminulo je 39. U COVID ambulantama nešto su manje gužve, dok se istodobno u bolnicama bilježi porast broja pacijenata koji zahtjevaju podršku kisikom.

Podne. Ispred najveće zdravstvene ustanove u BiH nema gužve. Nakon niza urgencija i inspekcijskih kontrola na klinikama UKCS-a počeo je smještaj COVID bolesnika. Trenutno ih je više od 200, broj je u porastu jednako kao i u UKC-u Republike Srpske.

“Imamo jako veliki broj osoba sa srednje teških i teškim kliničkim slikama. Trenutno u UKC RS skoro 50 posto hospitalizovanih lica zahtjeva kiseoničku podršku”, kaže Jelena Dević, epidemiologinja.

Gužve pred COVID ambulantama možda jesu manje,ali je nažalost u svim bolnicama u ovom drugom valu pandemije sve više onih bolesnika koji zahtjevaju terapiju kisikom

“Nažalost, većina tih pacijenata treba kiseoničku potporu što je također vrlo zahtjevno da se obezbijedi za toliki broj pacijenata, u toliko prostora da se obezbijedi dohod kiseonika koji se pokazao zaista kao jedan lijek u ovoj situaciji“, navodi Rasim Skomorac, direktor KBZ-a.

Nastupajući praznici, ali i brojni teoretičari zavjere koji opovrgavaju u javnosti važnost nošenja maski, komplicira situaciju i u cijeloj Hercegovini

“SKB Mostar je do jučer imao 100 popunjenih ležajeva. Kapaciteti će se morati i dalje širiti, izolatiriji se pripremaju jer ono što mi vidimo, kao epidemiolozi, kao struka, da se situacija zahuktava i ide ka težem”, ističe Andrea Jurić, epidemiologinja.

Poboljšanje epidemiološke situacije ili pritisak ugostitelja Brčko Distrikta rezlutirali su odlukom tamošnjeg Kriznog štaba da se od ponedjeljka otvore ugostiteljski objekti, profunkcioniše javni prijevoz, učenici vrate u škole, ali policijski sat ostaje na snazi. Najava vakcine i prva masovnija cijepljenja u svijetu tračak su svjetla. U Republici Srpskoj pripremljen je i nacrt plana za vakcinaciju koji je dostavljen resornom ministarstvu

“Sve u zavisnosti od toga koja će vakcina biti na raspolaganju, odnosno koja će vakcina će doći u RS i koja će biti primjenjena u toku procesa vakcinacija, samim tim od toga zavisi od toga zavisi jedan dio logistike transporta ali i samog čuvanja vakcine”, kaže Branislav Zeljković.

Pojedina istraživanja pokazuju kako 38 posto stanovništva želi biti vakcinisano protiv COVID-19, dok 41 posto populacije protivi opciji vakcinisanja. Ostatak populacije još uvijek nije odlučio želi li biti vakcinisan ili ne onda kada vakcina bude dostupna široj javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad