Premalo i prekasno, vakcina protiv COVIDA stiže u BiH

Vijesti 03. dec 202017:24 > 18:05
N1

Savjet ministara BiH danas je odobrio nabavku 615.000 vakcina, što je 1.230.000 doza. Vakcine bi mogle stići u prvom kvartalu naredne godine. Potpisan je ugovor između BiH i Globalne alijanse za vakcije (GAVI). Ministarsvo civilih poslova države je nabavku dogovorilo sa Ministarstvom zdravlja Republike Srpske, federalnim Ministarstvom zdravstva i Odjeljenjem za zdravstvo Brčko distrikta.

“To je otprilike za 615 hiljada stanovnika. Svaka osoba se mora vakcinisati dva puta, što znači 1.230 000 doza. To je otprilike za 20 posto populacije. Ali to je malo i kasno. Ostalo bi trebalo da se priključe dodatno entitetska ministarstva, ali i ministarstva kantona u Federaciji, da učestvuju u nabavaci i da izvdvoje sredstava. Tako bi se nabavilo još 30 posto vakcina, da bude oko 50 posto, kao u svim normalnim zemljama“, pojasnio je za N1 doktor Ednan Drljević, šef COVID odjela Opšte bolnice „Abdulah Nakaš“ Sarajevu.

Doktor Drljević, dugodišnji infektolog, koji se „borio“ godinama sa čak 40 epidemija, kaže da je za dodatnu narudžbu sada kasna, jer se i za gripu u februaru ove godine trebala naručiti vakcina za kraj ove godine. Doktor kao primjer navodi da „sada nemate kupiti nijednu vakcinu protiv gripe u apotekama, zato što nije naručeno na vrijeme. Mi nabavimo samo dva posto, to je smiješni procenat. I najsiromašnije države imaju 33 posto.“

Kao pozitivan prmjer kalandara vakcinacije protiv COVIDA, dr. Drljević navodi austrijski model. Oni u januaru započinju sa vakcinacijom. Malim brojem od 1.000.000 doza, vakcinisaće se zdravstveni radnici i najugroženiji stanovnici. U trećem i četvrtom mjesecu će biti sljedeća vakcinacija i u šestom mjesecu definitivno će se vakcinisati 50 posto stanovništva. U drugoj fazi su svi stariji od 65 godina sa hronicitetom, policija, vojska, a u trećoj fazi za kompletno građanstvo.

To je normalan plan jedne normalne države. Ovo se kod nas radi i oko gripe i oko COVIDA. Ja to stvarno ne razumijem. Stav struke je da bi zaista imali kvlatitetnu vakcinaciju mora imunitet imati bar 50 posto stanovništva. Tako je u svim zemljama Evropske unije. Mi koliko god se pravimo naivni, nismo toliko siromašna država. Napokon od te milijarde i pol što smo mislili dignuti kredita, uzeti koji dinar pa da kupimo vakcine, da zaštitimo i narod i njihovu psihu i privredu. To bi bila najbolja investicija“,  direktan je za N1 doktor Ednan Drljević.

Poseban problem je, upozorava dr. Drljević, što mi imamo najveći i prejak antivakcioni lobi. Nigdje na svijetu nije jači nego u BiH. Dodaje:

To je prestrašno. Kod nas sve to nailazi na plodno tlo jer nam stručne službe ne rade vakcionu kampanju protiv sezonske gripe. U to treba da se uključe svi doktori, političari, svi mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad