Djeci u zavodima treba malo, ali i to malo im naše društvo ne da

Vijesti 03. dec 202017:26 > 19:52
N1

Prije godinu dana fotografije djece iz Pazarića uzdrmale su javnost. Nakon objave skandaloznih fotografija vezivanja štićenika istraga je otvorena, ali odgovora na pitanje - ko je odgovoran još nema. Istraga se vodi i i zbog privrednog kriminala u toj ustanovi.

Muamer Kulelija prethodnih 8 mjeseci privremeni je član Upravnog odbora Zavoda Pazarić. Predstavnik je roditelja u odboru. Njegov brat štićenik je Zavoda Pazarić. Pored toga Muamer ima i kćerku sa poteškoćama u razvoju. Njegov cijeli život borba je za inkluziju osoba sa poteškoćama. Razočaran je činjenicom do sada nema epiloga nakon brutalnih fotografija koje je vidio cijeli svijet.

“Znamo ko je sjedio u menadžmentu. Znamo ko je sjedio u upravnim i nadzornim odborima u tom periodu. Za mene je to vrlo jednostavno. Žalosno je da poslije svega ovoga još uvijek čekamo na te osnovne odgovore i da vidimo šta je bilo. Možda jedina pozitivna stvar u tome je što sam ja imenovan u privremeni upravni odbor ispred roditelja”, ističe Kulelija.

V.d. direktorica ovog zavoda Mevlida Bandić smatra da se mnogo toga promijenilo na bolje, iako ostaje “mrlja” na ovom Zavodu do okončanja istraga. Također Bandić odbacuje optužbe da se bilo kakva istraga vodi protiv nje, te navodi da disciplinski postupak protiv nje za vrijeme mandata Redžepa Salića nije sproveden, zbog kako kaže nepostojanja dokaza.

“Prvenstveno smo radili na poboljšanju ishrane. U tome smo uspjeli. Drugi dio se odnosi na fiksiranje samih korisnika, koje smo stavili pod nadzor i kontrolu stručnog osoblja koje to provodi. Putem javnog oglasa zaposlili smo deset osoba, nažalost još uvijek su nam nepopunjena mjesta defektologa, jer nisu nam se javili kandidati koji su ispunjavali uslove”, kaže Bandić.

I v.d. predsjednik nadzornog odbora Amer Kapo, kojeg je imenovala Vlada FBiH na prijedlog resornog ministarstva, tvrdi da su napravljene pozitivne promjene.

“Nisam član niti jedne političke stranke u BiH. Po struci sam ekonomista sa dugogodišnjim radnim iskustvom u oblasti računovodstva i finansija u realnom sektoru. Trenutno obavljam funkciju v.d. predsjednika NO po odluci Vlade FBiH od 2.9.2020 prema kojoj sam imenovan na period od najviše 3 mjeseca. Tokom mog angažmana u radu Zavoda nisu uočene nikakve nepravilnosti. Smatram da je potrebno istaknuti da su se mnoge stvari poboljšale, u odnosu na raniji period”, navodi Kapo.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su na jučerašnjoj sjednici inicijativu da se u budžetu planiraju sredstva u iznosu od 300 hiljada KM za sanaciju Zavoda Pazarić. Ova sredstava će se koristiti i za četiri stručna radnika, potvrdili su iz Zavoda. Međutim udruženja koja se bavima pravima osoba s poteškoćama u razvoju ističu da se od šokantnih fotografija ništa nije promijenilo, osim što su dva zakona upućena u parlamentarne procedure u Federaciji.

“Promjena nije što im je dato 300.000 maraka. Ulažemo u nešto što još nije riješeno. Da li je definirano u šta će se taj novac utrošiti? Da li je definirano da li će poboljšati kvalitet života štićenika u Pazariću? Izvještaj koji je dalo krajem septembra ili oktobra Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku je potcijenjivanje inteligencije“, tvrdi Ines Kavalec, Udruženje “Dajte nam šansu”.

Dugovi pazarićkog Zavoda trenutno dosežu skoro milion konvertibilnih maraka, a pored toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo u odgovoru za N1, godinu dana poslije, navode da su pred njima dva kompleksna predmeta koja se tiču tretmana štićenika u Zavodu “Pazarić” i u predmetu koji se tiču privrednog kriminala u ovoj ustanovi.

“Do sada je Tužilaštvo KS u saradnji sa nadležnom policijskom agencijom saslušalo na desetine svjedoka u predmetu vezanom za slučaj tretmana štićenika u Zavodu Pazarić. Izdat je veći broj naredbi za razna vještačenja, izdejstvovano preko 15 naredbi suda, pribavljena dokumentacija od nadležnih organa i to Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, Federalnog ministarstva zdravlja, Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Ministarstva pravde FBiH, kantonalnih, općinskih službi i centara za socijalni rad iz cijele Federacije BiH, medicinskih ustanova, te poduzelo niz drugih aktivnosti radi dokumentovanja svih činjenica”, poručuju iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Građani BiH odavno su izgubili vjeru u pravosudne isntitucije, a Muamer Kulelija poručuje bh. javnosti da osobe koje su štićenici svih Zavoda moraju biti prioriteti svih prioriteta u našoj državi.

“Nama ne treba nikakvo sažaljenje prije svega. Nama je to zadnje što nam treba. Nama treba razumijevanje i suosjećanje. Većini populacije te djece treba vrlo malo da mogu uspjeti u životu. Upravo to malo im naše društvo ne da i neće da pruži. To je suština svega. Nažalost cijeli naš život je borba. Borba sa vjetrenjačama. Ali vjerujte da nećemo odustati. Makar ja neću odustati. Ako smo mi spremni da zatvorimo oči i da oguglamo na ovakve stvari, onda stvarno nemam riječi na to”, ističe Kulelija.

Prošlo je 378 dana nakon nehumanih prizora iz Zavoda u Pazariću. Iz ovog Zavoda kažu da se vode trenutno dvije istrage zbog malverzacija. Do danas, nema optužnice ni u jednom predmetu i niko nikada nije odgovarao. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad