Narušen Tegeltijin autoritet u VSTV-u, pojedini članovi ponudili ostavku

Vijesti 03. dec 202017:53 > 19:19
N1

Milan Tegeltija i nakon današnje vanredne sjednice VSTV-a ostaje predsjednik ove Institucije. Vijeće je izglasalo Zaključak da poziva Tegeltiju da razmotri podnošenje ostavke. Za isti je glasao i sam predsjednik. No, da li će je i podnijeti, novinarima nije dao priliku ni da pitaju. Većina od pristunih članova Vijeća okomila se tokom sjednice na Tegeltiju ne zbog posljednje afere s kompromitirajućim snimkom, za koji on tvrdi da je montiran, nego zbog toga što je svojim djelovanjem prema međunarodnim partnerima, između ostalog, narušio ugled.

Gotovo šest sati zasjedanja. Kritika. Uvreda. Emotivnih govora. Neizvjesnosti, VSTV usvojio tri zaključka. Osuđuju nelegalno snimanje i praćenje. Pozivaju Tužilaštvo na reakciju. Odgovornost predsjednika Tegeltije za učešće u posljednjem audio snimku ne mogu tražiti jer ne znaju da li je snimak autentičan.

“Pod tri, obzirom da je uslijed svih okolnosti došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a BiH i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTV-a i započetih projekata pozivamo predsjednika VSTV-a da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika”, stoji u jednom od zaključaka.

Da li će razmotriti, kada će razmotriti, kako odgovara na brojne optužbe kolega iz Vijeća – novinari su pokušali upitati, ali Tegeltija nije bio raspoložen za davanje izjave.

Vratimo se na sjednicu. Nikada više zahtjeva članova VSTV-a prema predsjedniku da podnese ostavku. Berina Alihodžić vjeruje kako je kompromitirajući snimak – autentičan. Pozvala je Tegeltiju da podnese ostavku. Isto je učinila, nakon što je iznijela niz optužbi o spornim imenovanjima u pravosuđu, i članica Biljana Simeunović.

“Niko nije nezamjenjiv. Predlažem da odmah date ostavku. Ako ne podnesete, predlažem da VSTV danas smijeni Milana Tegeltiju jer svoje dužnosti ne obavljate na pravilan djelotvoran način. Štetite ugledu Vijeća i pravosuđa. Ukoliko ne podnesete ostavku ili Vijeće ne izglasa, ja sam spremna iz moralnih razloga podnijeti ostavku”, poručuje Simeunović.

Uslijedile su kritike Gorana Nezirovića. Monike Mijić. Amile Kunosić. Te još nekolicine članova Vijeća. Najmanje o snimku razgovora s Milijanom Buhom, a najviše o narušavanja ugleda VSTV-a. Katastrofalnim izvještajima međunarodnih partnera o stanju u pravosuđu. Odgovornim smatraju, Milana Tegeltiju. Zatražili su ostavku.

“Hoću časno da odem u penziju. Ja sam spremna ovog časa podnijeti ostavku ako smo mi problem. Ali vi biste trebali, zbog svega ovoga jer do sada ste bili častan čovjek. Molim vas da podnesete ostavku”, kaže Alihodžić.

S druge strane, Tegeltija je članovima poručio kako od žrtve prave krivca. Prozivao svoje kolege da su počinili disciplinske prekršaje. A nametnuo je i pitanje sigurnosti nosilaca pravosudnih funcija. Kako je moguće da ih neko prati, sluša, čita njihove viber poruke. U tome je dobio podršku nekolicine članova.

“Kada je u pitanju naša i sigurnost naših porodica, ali i svih nosilaca pravosudnih funkcija, o tome treba da razgovaramo. Šokiran sam i razočarana. Časno radim svoj posao, sa najboljim znanjem i umijećem. Međutim, ne želim da se promoviram, ali ima veze sa sigurnošću. Prošle godine sam bila izložena neviđenom medijskom linču jednog portala. Niz neistina je izneseno na moj račun”, tvrdi Željka Radović.

Umjesto nezakonitog, pri tome i snimka čija autentičnost nije utvrđena, Vijeće je trebalo raspravljati o sigurnosnom aspektu koji im onemogućava, tvrde, profesionalan i nezavisan rad. Neki strahuju od toga kažu – da će ih progutati mrak.

“Neću reći da nekada nismo pogriješili, ali ovo zbog čega danas imamo sjednicu strašno je zloupotrebljavanje naše komunikacije i kontakata s bilo kim. Dno dna je da ja naše poruke čitam po portalima. Kada govorim o našoj sigurnosti, ona nam sada svima treba. I ne trebamo pričati o ostavci Tegeltije nego o našoj sigurnosti”, smatra Duška Bogojević.

I cjelodnevna rasprava je zaključena time da Milan Tegeltija sam odluči da li će ostati na čelu VSTV-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad