Dodik negira da vježba na Manjači ima veze sa NATO-om, Podžić tvrdi drugčije

Vijesti 03. dec 202018:22 > 19:47
N1

Vojna vježba Bosne i Hercegovine i Srbije biće održana na Manjači sljedeće godine, a otvara se pitanje da li se dešava pod sponzorstvom NATO-a? Sve postaje zanimljivije kada se zna da je Srbija, nakon sastanka predsjednika Aleksandra Vučića s američkim kolegom Donaldom Trampom, odustala od vojne vježbe s Rusijom i Bjelorusijom, te stavila moratorij na sve vježbe i sa istokom i sa zapadom. Bosna i Hercegovina, u iščekivanju vježbe, trebala bi, već sljedeće nedjelje, poslati novi godišnji izvještaj u Brisel.

Mjesto radnje Manjača. Vrijeme radnje 2021. godina.

Tema: Vojna vježba Bosne i Hercegovine i Srbije.

Cilj: Koncept operativnih sposobnosti dvije vojske.

Ali, zašto i u okviru čega?

Vježbu je jednoglasno podržalo, inače višeglasno bh. Predsjedništvo, što poznavaocima prilika govori mnogo. Za predsjedavajućeg Milorada Dodika vježba nije upitna, ali negira da ima veze sa NATO-om.

“Tamo ne piše nigdje NATO. Ne znam gdje vi to čitate ili neko ko je vama rekao. Ali, primarno to je Vojska Srbije i Oružane snage ovdje na Manjači, to smo dogovorili, sada se operativo to razrađuje. Ovo nije ni istok ni zapad”, tvrdi Dodik.

I sa istokom i sa zapadom, sa svim partnerima, Srbija je u septembru, nakon sastanka Trump – Vučić prekinula sve vojne vježbe. Moratorijumom koji je i dalje na snazi, odustala je od tada najavljivane vježbe sa Rusijom i Bjelorusijom. Hoće li sada, zbog vježbe sa Bosnom i Hercegovinom, koja je, tvrdi bh. ministar odbrane dio NATO-ovog programa, moratorij biti ukinut?

“Odluka je oročena, ukoliko Vlada Srbije ne produži moratorijum, otvoreni smo naravno za saradnju sa svim prijateljskim državama i svim prijateljskim armijama na svijetu. Ja više nisam ministar odbrane, tako da vam ne mogu dati odgovore na sva pitanja koja ste postavili, ali… Vlada Srbije može da odnese odluku o produženju moratorija, a može i da ga ukine”, kaže Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Tako bi se moglo desiti da prvi put poslije ratova devedesetih, vojske Srbije i BiH rade zajedničku vježbu. No, vojnici, ili dijelovi jedinica, već su sarađivali. Ministar odbrane Sifet Podžić jasan da je saradnja neophodna, ali nedvosmileno ona jeste dio NATO programa.

N1: Zašto gdin Dodik kaže da ova vježba nema veze sa NATO-om?
Podžić: Neće učestvovati NATO, ali ovo jeste po NATO programu OCC-ja, ja sam izvršio sve provjere baš kao što vjerujem da je i druga strana. Poštuje se suverenitet i jedne i druge zemlje i ovo je pozitivan i dobar primjer saradnje dvije vojske.

A na kojoj je NATO stepenici Bosna i Hercegovina, na skali od 1 do 10?

Podžić ne odgovara kada je u pitanju samo članstvo, ali ocjenu 5 daje za opremljenost, visoku 9 za ljudske resurse i personal.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine najavljuje da će već naredne sedmice poslati novi godišnji izvještaj u Brisel. Stari je ispunjen 70 %, kaže član Predsjendištva BiH Šefik Džaferović, najvaljujući nastavak NATO puta zemlje.

“Mi smo u stvari praktično podnijeli prvi godišnji Nacionalni plan sa tim Programom reformi, jer on u sebi sadrži sve elemente koji ima nacionalni plan. Ja nisam htio da govorim u javnosti o tome. Tamo je propisano šta ko treba da radi i s tim su se složila sva tri člana Predsjedništva. (N1: Hoće li sada biti usvojen novi?) Propisana je procedura u postojećem kako se dolazi do novog. Ima tamo NATO integraciona komisija koja mora biti formirana i prihvaćena od nas trojice da ta komisija radi taj posao”, navodi Džaferović.

Koncept operativnih sposobnosti, koji se provjerava, zapravo je alat NATO-a, u kojem učestvuju od ranije zvanično OS BiH. Vježba na Manjači je planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom. Regionalnom inicijativom A5 ove godine predsjedava Bosna i Hercegovina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad