Washington Post: Prvi snijeg, nove nevolje za migrante u BiH

Vijesti 03. dec 202021:06 > 21:07
Reuters/Marko Djurica

Njihova duga putovanja ispunjena su neizvjesnošću i poteškoćama, a migranti u Bosni i Hercegovini sada su se suočili s još jednom nevoljom – hladnom balkanskom zimom, prenosi Washington Post.

Prenoseći agenciju Associated Press, ugledni američki medij navodi kako su mnogi migranti pronašli sklonište u improviziranim šatorskim naseljima na području zapadne BiH, a dane provode u borbi da se ne smrznu.

Spojeni komadi najlona, poduprti štapovima, slaba su zaštita za migrante koji se nalaze nedaleko od najzapadnijeg bh. grada, Velike Kladuše.

“Jako je hladno, sinoć smo imali veliki problem”, kaže 30-godišnji Sahin iz Bangladeša, predstavljajući se samo prvim imenom što je, kako navodi Washington Post, tipično za migrante koji ilegalno prelaze granice.

“Jako se mučimo, nemamo mjesto za spavanje”, dodao je.

Šatori su savijeni pod teškim snijegom, a tiha vatra pruža tek minimalnu toplotu.

Migranti su ušuškani u vunene kape i kapute, ali to nije dovoljno.

Često putuju i mjesecima, čak i godinama, iz raznih azijskih i afričkih zemalja kako bi stigli do zapadne Europe. Hiljade njih ‘zaglavljeni’ su u BiH, većinom u njenom zapadnom dijelu koji graniči sa članicom EU, Hrvatskom. Oni koji pokušavaju preći granicu uglavnom traže ilegalne rute preko planinskih prevoja, a u slučaju susreta s hrvatskim policajcima navodno doživljavaju nasilje.

U privremenom migrantskom kampu nadomak Velike Kladuše migranti su ostali zatečeni prvim snježnim padavinama. Odjeća i obuća koju su ostavili na otvorenom osvanula je prekrivena snijegom, potpuno mokra.

Zbog zime koja već uveliko traje, migranti traže sklonište u kampovima, ali kapaciteti su popunjeni.

22-godišnji Ahmed iz Bangladeša jedan je od onih koji su bez krova nad glavom.

Situacija je “nemoguća”, kazao je, aludirajući na snijeg i sve hladnije dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad