Alić za N1: Bez granskog kolektivnog ugovora ne osjećamo sigurnost.

Vijesti 04. dec 202010:07 > 10:11
N1

Fikret Alić, predsjednik sindikata "BH Telecom" za N1 je govorio o štrajku radnika BH Telecoma koji traje od 9. novembra, te o jučerašnjem mirnom skupu ispred zgrade Vlade Federacije BiH, uslijed nepotpisivanja kolektivnog ugovora kojeg su sa Vladom pokušavali dogovoriti posljednjih šest mjeseci.

Alić kaže da su pokušaji bili bezusjpešni.

“Vlada FBiH nije iskazala nikakvu želju, niti volju da pregovara o granskom kolektivnom ugovoru, nego pokušava radnicima BH Telecoma i radnicima Hrvatskih telekomunikacija nametnuti nepovoljniji kućni kolektivni ugovor, što sindikati ne mogu da prihvate”, istakao je.

Navodi da imaju informaciju da je juče Vlada razgovarala o radnicima BH Telecoma i njihovom štrajku.

“Mislim da je ministar Džindić pokrenuo to pitanje, s ciljem da dođe do razgovora i zaključenja granskog kolektivnog ugovora. Jučer popodne smo imali sastanak sa generlanim direktorom u cilju zajedinčkog nastupa Uprave BH Telecoma i sindikata ka rješavanju ovog problema, kako bi se štrajk radnika okončao i da radnici kroz granski kolektivni ugovor obezbijede zaštitu svojih prava”, kazao je.

Pojasnio je razliku između kućnog i granskog kolektivnog ugovora, kazavši da bi granski ugovor zaštitio radnike u slučaju prodaje BH Telecoma.

“Obzirom da svaka vlada ima namjeru, a i ova je pokuašavala i ranije izvršiti prodaju BH Telecoma i Hrvatskih telekomunikacija, mi bez granskog kolektivnog ugovora ne osjećamo sigurnost. Bili bi izloženi na milost i nemilost novom vlasniku nakon prodaje”, kazao je.

Alić je govorio o podijeljenosti sindikata BH Telecoma, pošto pola radnika je u štrajku, a druga polovina nije.

“Od početka štrajka mi smo se suretali sa naporima Uprave BH Telecoma da pristicima, prijetnjama i raznim drugim sredstvima onemogući štrajk i natjeraju radnike da od štrajka odustanu. To je urodilo plodom jer se u mnogim regionalnim direkcijama radnici se nisu mogli oduprijeti tim pritiscima i odustali su od štrajka”, kazao je, dodavši da jedan dio radnika ne može štrajkati zbog sporazuma o radnim mjestima koja moraju raditi za vrijeme štrajka.

Pojasnio je odluku da radnici koji su u štrajku primaju dnevnicu od 100 KM

“Sindikat BH Telecoma 20 godina ima planirana sredstva za organizovanje i vođenje štrajka i to su sredstva Štrajkačkog fonda. Centralni odbor sindikata kao najviši organ je u cilju da spriječi odliv ljudi iz štrajka uslijed pritisaka Uprave BH Telecoma da će im odbiti dio plate za vrijeme provedeno u štrajku, je donio odluku da se radnicima koji budu učestvovali u štrajku taj iznos umanjenja nadoknadi kroz tih 100 KM po danu provedenom u štrajku. Neki od radnika bi izgubili više od tih 100 KM, neki nešto manje, ali to je neka mjera koju je Centralni odbor. Da li će ona biti realizovana, to ćemo vidjeti kad se štrajk završi. Vidjećemo hoće li Uprava svoje prijetnje sprovesti u djelo kada bude isplaćena plata za radnike na kraju mjeseca”, kazao je.

Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata BiH kazao je da se Savez stavlja na raspolaganje svim sindikatima za zaključivanje kolektivnih ugovora.

“U jednom sindikat BH Telecoma je osjetio tu pomoć. S obzirom da je sindikat pokrenuo i štrajk, Savez samostalnih sindikata je tu učestvovao i dao svoj doprinos u samoj organizaciji”, pojasnio je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad