Nakon koronakrize Hrvatska će povećati investicije u Bosni i Hercegovini

Vijesti 04. dec 202013:28 > 13:31
N1

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izrazio je u petak očekivanje kako će se gospodarska suradnja i hrvatske investicije u Mostar i BiH dodatno ojačati s jenjavanjem krize s koronavirusom, navodeći kako u toj zemlji postoje povoljni uvjeti za to.

Ćorić je zajedno s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore (HGK) Lukom Burilovićem razgovarao u petak u Mostaru s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem te Mariom Kordićem, nositeljem liste ove stranke za grad Mostar na predstojećim lokalnim izborima, zakazanim za 20. prosinca. Ovi izbori održavaju se u Mostaru po prvi put nakon 12 godina.

“Covid kriza ostavila je snažan trag na gospodarstvo Republike Hrvatske i na gospodarstvo BiH”, kazao je Čović istaknuvši kako je vrlo važno imati povoljno investicijsko okruženje. “Ono čemu svjedočimo u posljednje vrijeme jest iskorak kroz ulaganja hrvatskih kompanija u BiH zbog povoljnih uvjeta”, rekao je Ćorić dodavši da Mostar treba izgrađivati kao jedan od centara policentričnog gospodarskog razvoja BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuo je kako Mostaru trebaju nova radna mjesta, a da će nova gradska vlast koja će biti izabrana krajem mjeseca imati potporu i hrvatskog ministarstva gospodarstva. “Posve sam siguran da ministarstvo kojemu je ministar Ćorić na čelu već u prvim mjesecima može biti od pomoći novoj administraciji”, kazao je Čović istaknuvši da Mostaru treba osmišljen održivi ekonomski razvoj.

Hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja kazao je kako Hrvatska snažno podupire razvoj BiH i njezin put prema europskim integracijama, te da očekuje oporavak gospodarskih aktivnosti u sljedećoj godini nakon što se krene s cijepljenjem protiv koronavirusa.

“Siguran sam da će 2021. godina donijeti pozitivnu eksploziju svih vrsta gospodarskih aktivnosti… Vjerujemo da izlazimo iz razdoblja velike ekonomske nesigurnosti po pitanju gospodarskih tokova i međunarodne razmjene”, rekao je Ćorić. Izrazio je očekivanje da će se ekonomije obiju država početi oporavljati u sljedećoj godini, te da će se u 2022. vratiti na razinu razvoja iz 2019.

Upitan o budućnosti mostarskog Aluminija, kojemu je Hrvatska 12-postotni vlasnik, Ćorić je rekao kako ova kompanija ima dobru perspektivu ako se riješi pitanja opskrbe električnom energijom.

Odbacio je mogućnost da će gospodarske odnose Hrvatske i BiH poremetiti pristupanje BiH regionalnom ekonomskom okviru na Zapadnom Balkanu, kazavši da takvo što isključivo ovisi o odnosima dviju država.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad