CIK naložio provjere regularnosti izbora u Srebrenici i Doboju

Vijesti 04. dec 202014:00 > 14:16
CIK BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokrenula je postupak utvrđivanja odgovornosti izbornih administracija u Srebrenici i Doboju. Zaključke je podržalo šest članova CIK-a, dok je jedan bio protiv.

CIK je 19. novembra donio Zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja činjeničnog stanja u Doboju i Srebrenici imajući u vidu da su politički subjekti, posmatrači i birači dostavili prijave o nepravilnosti izborne administracije.

Vlado Rogić glasao je protiv zaključka za Doboj i Srebrenicu.

“Nemamo nekoliko praktički stvari koje ukazuju da bi se u Srebrenici moglo nešto dogoditi. Mislim da na ovaj način nepravedno optužujemo onu izbornu administraciju koja je profesinalno radila svoj posao. Mislim da se nisu stekli uvjeti i nemogu glasati za ovakve zaključke”, rekao je Rogić.

VEZANE VIJESTI

Irena Hadžiabdić kazala je kako moraju dobiti odgovore na neka pitanja od izborne administracije.

“Indikativna nam je činjenica da je do 11 sati izlaznost birača toliko visok da ispada da je jednom biraču bilo potrebno 50 sekundi da glasa, to nije vjerodstojno glasanje. Znamo da u uslovima pandemije postupak glasanja ide sporije. Meni, koja sam znala ko su mi favoriti, je trebalo više od dva minuta da uđe i izađem. Tu je nešto sumnjivo”, kazala je Hadžiabdić.

Dodala je kako se nalazu navodi da članovi nisu naglas čitali imena birača već i da su prijavljena glasanja u ime drugoga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad